Általános cikkek hanif kureishi

Hanif Kureishi csalás áldozata lett

.konyvesblog. | 2013. május 05. |

kureishi_fekvo.jpg

fotó: Valuska Gábor

 

Hanif Kureishi, akit nemrég a Brit Birodalom Érdemrendjének parancsnoki fokozatával tüntettek ki, 120 ezer fontot bukott egy csaló könyvvizsgáló miatt. A Londonban élő bestseller-szerző, akinek Intimitás, és Külteleki Buddha című könyvei magyarul is olvashatók, befektetett egy ingatlanüzletbe, ám az üzlet sosem valósult meg . Az elvesztett megtakarítás „az írói lét hullámvölgyeit” fedezte volna.

A könyvvizsgáló, Adam Woricker valószínűleg hasonlóan magas összegeket csalt ki más ügyfelektől és barátoktól is. Kureishi, aki bevallottan keveset ért a bonyolult pénzügyekhez, azt hitte, hogy az észak-londoni székhelyű okleveles könyvvizsgáló cég, a Fisher Phillips utasításait követi. A  számon nagynevű klienssel rendelkező cég, ahová az írót ügynöke vezette be még 2011-ben,  élesen tagadta, hogy közük lenne az ügylethez, szerintük Woricker teljesen egyedül intézkedett. A férfit tavaly júliusban bocsátották el a cégtől.

Kureshi az ügynökétől kért segítséget számlái rendezéséhez, az ügynök pedig a több mint 60 éves üzleti múltra visszatekintő, jó hírű Fisher Pillips-et ajánlotta. Az író szerint munkatársuk, Woricker nagyon kedvesnek és segítőkésznek tűnt, és mivel azt állította, hogy más írók is befektettek az üzletbe, ő is belement. A cég emailcíméről érkező levélben Woricker már 120 nap után 15 százalékos hasznot ígért. Elhitette Kureishivel, hogy egyik ügyfele 20 millió fontos hitelhez jutott, amelyet további ingatlanok megvásárlására használ majd. Az ügyfél már befizette a 400 ezer fontos előleget, de még 200-250 ezer font körüli befektetésre lenne szükségük. Az összeg nagy részét már meg is szerezte egyéb ügyfelektől, és barátoktól, sőt maga is beszállt 20 ezer fonttal.

Kureishi először 50 ezer fontot fektetett be, és  meg is kapta a beígért 7500 fontos kamatot. A második, 70 ezer fontos részletet tavaly májusban fizette be, ám ezután nem a várt kamat érkezett, hanem egy telefonhívás a Fisher Phillips-től. Azt ajánlották, sürgősen egyeztessen az ügyvédeivel, bár nagyon kevés az esély arra, hogy valaha is viszontlátja a pénzét. A cég, arra hivatkozva, hogy semmi köze az ügyhöz, megtagadott minden információt, nem volt hajlandó bocsánatot kérni, sem valamiféle  kompenzációt nyújtani, sőt mostanáig találkozni sem a pórul járt íróval.

Robert Ward, a cég képviselője szerint a Fisher Phillips nem jogosult arra, hogy ilyen befektetéseket ajánljon, és erről levélben tájékoztatja is ügyfeleit. Minden pénz, amit Woricker kapott, a saját bankszámlájára került,  nem a cégére, és amint tudomást szereztek a történtekről, azonnal elbocsájtották a férfit.

Az essex-i rendőrség megerősítette, hogy csalás és az ügyfelek félrevezetésének gyanújával márciusban letartóztattak egy férfit Chelmsfordban. Vádat még nem emeltek ellene, május 28-ig óvadék ellenében távozhat.

Hanif Kureishi a tavalyi Budapesti Hay Fesztivál díszvendége volt, az akkor készült interjúnkat itt olvashatjátok.


Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.