Általános cikkek magyar svéd ágai gyerekvers

Gyermekkor, bűbáj, pasztellszín magány

m.anna | 2007. június 09. |
ÁGAI ÁGNES, A titkokat az ujjaimnak mondom el, Budapest, 2007, Alexandra Kiadó

Nagyon vigyáznom kell mostantól fogva a kívánságaimmal. Mert ha minden igaz, amit a mesék mondanak - márpedig csak az lehet igaz, amit a mesék mondanak – akkor nem maradt, már csak kettő, ami valóra válik. Bár ennél az elsőnél sem érzem, hogy pocsékba ment volna. Hiszen sikerült, „rehabilitálta” az Alexandra Ágai Ágnest és Irsa Katalint.
 
A „svéd gyermekvers” típusú költészetet lehet nagyon jól és nagyon rosszul művelni. És (ez a legszomorúbb) közepesen is. Alapigazsága, hogy a gyermek, amíg gyermek, milyen roppantul egyedül van, hozzá nem értő megfogalmazásban erőtlenné, vagy dagályossá válik.
 
Azt pedig, hogy ez a magány mennyire nem elhagyatottság, hogy valójában a boldogság és a boldogtalanság folyamatosan változó erővonalai mentén jön létre, alakul, erősödik vagy gyengül, kevés költő tudja visszaadni. Különösen úgy, hogy nem mondja ki, mint tételt.


Hanem minden másról beszél, beszélget. A halálról, a kórházi fecskendőről, rólad, Anya. A titkokról, barátságról. Ami, gyermekszemmel olvasva sosem jelent többet annál, mint amennyit meg lehet érteni belőle. Hiszen Ágai olyan felnőtt, aki a „miért”-ekre sosem egy „csak”-kal válaszol.
 
A kötet versei megállnák a helyüket önmagukban is, Irsai Katalin grafikáival együtt azonban olyan erősek, olyan valószínűtlen egységet alkotnak, amely egység mind a mai napig a magyar gyermekkönyv-kiadás egyik telitalálatának bizonyul.
„Én mindig először megszagolom / a könyvet, / beszívom a képeket és a betűket, / aztán úgy érzem: én vagyok a mese / és a könyv az olvasó.”
 
Ezt az ajándékot kaptuk most az Alexandrától (jótündérhez illő név). Mostantól nem az 1983-as kiadást kell antikváriumban keresni, ellopni a könyvtárakból, kezünkbe vehetjük a változatlan utánnyomást.

Az élmény pedig, (megerősítve a varázslatot) huszonnégy év után is ugyanaz.
 
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.