Garaczi László: A nyolcadik napon (Íróválogatott 2008)

Könyves Magazin | 2008. június 15. |
Megkérdeztem édesanyámat (nyolcvan éves), mi lesz az eredmény. Ki játszik? Spanyolok a svédekkel. Kettő-egy. Hazaérek, tévé bekapcs, Lothar Matthäus azt tippeli, hogy a spanyok nyernek kettő-egyre. A meccs előtti statisztikákból kiderül, hogy 1920-ban játszottak először, és a spanyolok kettő-egyre nyertek. Kész, eldőlt, minek egyáltalán nézni?

Megmondom: ilyenkor mondatokra vadászok. Az a projekt, hogy olyan mondatokat találni, amiket még sose mondtak ki. Evidenciamondatok, mondatújszülöttek. Megmondjam, mi lett a tegnapi mondat?

Ramos lepattant a bosnyák toronyról.



Ízlegessük. Ramos lepattant a bosnyák toronyról.

Az a hipotézisem, hogy ez így, ebben a formában (magyarul ráadásul) még soha nem hangzott el. Nem ejtette ki a száján élő ember. Miért is ejtette volna, de tényleg? A Teremtés (ősrobbanás, középkezdés stb.) óta várt ez a mondat a semmiben, hogy tegnap este hét körül világra jöjjön.

Mi volt még?

A svéd közönség kifeszített egy transzparenst: „Svédország szereti Spanyolországot”. (Ugyanezt az Üllőin: „A béközép szereti a lilákat”.)

Felpuhul-e a svéd acél a hispán tűzben?

Megszelídíteni, megbecsülni a pöttyöst. Szép labdakihozatal.

Henry, Ibrahimovič, Ronaldo, ők, akik gól után nem örülnek, nem nevetnek, nem ölelkeznek. Versus Podolski, ahogy nem örülve örül, mert ex-honfitársainak lő gólokat. Szép. Elemzendő. Megérne egy misét.

A kósza támadások és ötletek után jön a mai meglepi, a

Ramos, ahogy lepattan a bosnyák toronyról.

Kinyithatom végre az ötputtonyost.

Egyre jobb a meccs, hajtás, akciók, és közben megjön a feleségem. Mennyi? Egy-egy. Óvatosan kérdem, szerinte mi lesz a végeredmény. Egy-egy válaszolja. Nem kockáztat. Biztos? Hát. Elmondom, hogy eddig mindenki kettő-egyre tippelt. Mire hogy ő is azt akarta mondani először, és hogy lehet-e még változtatni.

Valami még?

Ahogy Rosenberg lassított felvételen fejjel a „Le a rasszizmussal!” táblának zuhan.

Aztán hármas sípszó, édesanyám hív, azt mondja, hogy ő egy boszi. Megnyugtatom, nem vagy boszi. Ennek így kellett lennie.

(Az EB nyolcadik napja: Spanyolország-Svédország: 2-1, Görögország-Oroszország: 0-1.)
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.