A kezdő fantasy-olvasó esete Böszörményivel

florescu | 2008. május 18. |

C+
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda, Beholder Kiadó, Budapest, 2005, 361 oldal, 2498 Ft

 

Biztosan hülye dolog a fantasy-olvasást egy olyan pacák könyvével kezdeni, aki kimondottan saját gyermekkori énjét tekinti a célzott olvasóközönségnek, de ezúttal ezt dobta a gép. Abszolút újoncként fogtam bele az olvasásba, ami jelen esetben azt jelenti, hogy – több, a fantasyt permanensen leszóló ismerősömmel szemben – még A Gyűrűk Ura is olyannyira ismeretlen számomra, mint legalábbis Reykjavík főtere vagy a MIR-űrállomás mellékhelyisége. Nehéz szívvel csaptam fel a könyvet, miközben egy sanda pillantást vetettem az asztalon tornyosuló olvasmány-halomra, de utólagosan summázva a dolgot csak az újdonságot minduntalan ferde szemmel méregető, begyöpösödött olvasói alteregóm került felszínre az elején – nem révültem el annyira Karmazsinkarmú zengzetes hőskölteményétől, mint Ezüstujjú Balajtár és Atvy Morodur, de legalább elmozdultam a gyökérszintről. Azóta milganddal világítok…

A milgand ugyanis tök praktikus dolog, erős fényt bocsát ki, elem sem kell hozzá, és a paksi atomerőmű energiatömegéből még annyit sem szoppant ki, mint egy energiatakerékos izzó. Egyet az övemen hordok, mint Hegymélyi Rovan Meerkar, a történet galetki származású lárvája (azért lárva, mert még csak tizenkét éves, bár már felsőfokúja van rúnaolvasásból és elektromos leheletével még a psziklát harcosokat is meglepheti), aki az Erő Ígéretét kutatja a fura világban. Összetalálkozik Sul tun Norlwinderrel, a tündével, akit idősebb kortársai azért küldtek el a Kacagó Liliom nevű csodacuccért, hogy ennek segítségével menekítsék meg a tünde nemzetséget a közelgő kipusztulástól. Kiderül, hogy az Erő Ígérete és a Kacagó Liliom valójában egy és ugyanaz, ráadásul a két „misszió” vezetője is összeakad, így közösen másznak át rémisztő sziklafolyosókon, és küzdenek még rémesebbnél rémesebb torzszülöttekkel annak érdekében, hogy egy titokzatos tanácsadó útmutatásait követve segítsenek népükön. A dologhoz hozzátartozik, hogy a galetkik és tündék nem nagyon komálják egymást, ebből majdan sok galiba származik.

Minden adott a szórakozáshoz: egy jól kimunkált fantáziavilág (plusz minilexikon a könyv végén, hogy ne haljunk be a következő terminusoktól: mikropoid, hájas worpel, johhtukul), gyors sodrású narráció, szerelmes szál, vér és veríték, humor. Böszörményi jól mozog ebben a világban, ügyes és következetes. Nem látom értelmét annak, hogy most arról rizsázzak, egy-két elemet honnan vehetett a szerző, a világfa már legalább akkora toposz, mint a kocsmákban a „gyurcsánykormány”. Ami kicsit zavart, hogy feltűnően antropomorf világ tárult elém: egyedül a psziklátok esetében tapasztaltam olyan karakteralakítást, ami lényegesen eltér valami kőhumanoid dimenziótól. Nevezzük akárhogy a szerző világát benépesítő élőlényeket, tárgyakat, legtöbbjük behelyettesíthető az általunk ismertekkel, és az egész galetki-tündér affér is kicsiben visszaolvasható az ex-ferencvárosi csodacsatár, Ndjodó esetéből. Úgy egyébként, semmi bajom nem volt a könyvvel.

És hogy akkor miért csak C+? Idézném: „Közepes, semmi különös. Aki odavan az előadóért vagy a stílusért, ezt is szeretni fogja, de különösebb kárt akkor sem szenved, ha nem vesz róla tudomást.” Nagyon ezt érzem. Szimpatikus az, amit Böszörményi Gyula csinál, és amit gondol hivatásáról, örülhetnénk, ha az lenne az átlagszínvonal, amit ő produkál, könyveit szeretik és megveszik, de most nem a szerzőről, és nem a hazai fantasy-szcéna vagy a nagy általánosságban vett irodalom állapotáról van szó: a Rúvel hegyi legenda teljesen kimerítette azt, amit erről a műfajról tudtam és/vagy gondoltam, ez pedig inkább kevés, mint sok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.