Általános cikkek nagyvilág foci folyóirat 2001

Futballadák

Jászberényi | 2007. május 20. |
(Nagyvilág XLVI. évfolyam, 8. szám 2001. augusztus Foci különszám)

Gyerekkoromban tökön rúgtak a focilabdával. Azóta otthon maradok, ha szóba jön a téma,  nem csak mert attól félek, hogy kalandom megismétlődik, hanem mert végtelenül unalmas dolognak tartom a focit szemben mondjuk a boksszal, ahol tuti nem rúgnak tökön. Minden kedves ismerősömet azonnal instant hülyének néztem (egy sípszó és kész), ha kiderült, hogy lelkes focidrukker.

Ezen meglátásomat csak a sportfogadásnak sikerült némiképp ellensúlyoznia felnőttkoromban, mert így vagy úgy, de muszáj volt valamilyen módón kapcsolatban lennem a meccsekkel. Továbbra sem hittem azonban, hogy lehet írni a futballról olyanoknak, akik nem egy szögletben fogantak. Azóta a futball, mint téma mindenhol megjelent az irodalomban, úgy tűnik lehet. A Nagyvilág 2001-ben tematikus különszámban üdvözölte a focit és be kell látnom, hogy a szám mindent elmond a fociról, amit el lehet mondani. Még a szabályokat sem kell ismerni.

Tematikailag a lap kívülről halad befelé, a Futballmozaikban felteszik a kérdést, hogy lehet-e írni a fociról, nem is kell elolvasnunk, hogy tudjuk a választ, viszont a cikk olyan szellemes, hogy veszíteni akkor sem veszítünk semmit, ha megtesszük, én hatalmasakat röhögtem. A Michel Platini interjú mondjuk hidegen hagyott, annál inkább találtam érdekesnek Roddy Doyle és Chris Humme írását – hiába én is ismerek a kocsmából olyan arcokat, akiknek a foci identitástényező, egy becsmérlő szó a kedvenc focicsapatról pedig válóok.

Lynn Truss írása Nick Hornby Focilázáról helyre tesz pár dolgot és kedvet csinál a regényhez, míg Javier Marias, Simon Inglis vagy Jerofejev kiterjeszti a foci világát az egész társadalomra,  szerintem baromi érdekes párhuzamokat és kronológiákat felvetve. Elhangzik például a foci és a nemzeti identitás kérdése is, ami szerintem még pár misét megér.

Összefoglalva jó ez a szám, mindenről képet kapunk, ami foci. Nemcsak a játékot, de magát az egész környezetét –drukkereket, edzőket, játékosokat, stratégiákat stb. -  bemutatja, úgy hogy ez az olyan laikusoknak is érdekes és élvezhető legyen, mint például én. Olvasása melegen ajánlott bárki számára, aki a focival, mint társadalmi jelenséggel is szeretne foglalkozni vagy fel akarja idézni a lelátók szotyis élményeit.

Jászberényi
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.