Földre szállt mennyország – A szocializmus története

.konyvesblog. | 2014. december 18. |

„Legfőképpen a bűneiért gyűlölöm a kommunizmust: a meggyilkolt milliókért, a megszámlálhatatlan megnyomorított életért, a szörnyű zsarnokságért és a halálos ölelésért, amellyel maga alá gyűrt minden nemzetet. Ennek világos példája volt a magyar nemzet 1956-os felkelésének kegyetlen és álnok leverése. Mindössze kilenc éves voltam 1956-ban, amikor ezek az események kirobbantak, túl fiatal ahhoz, hogy újságot olvassak, vagy átlássam a világ fejleményeit. De alig néhány esztendő múltán már élénken érdeklődtem a politika iránt, bizonyosan azért, mert a politika iránt intenzíven érdeklődő családban nevelkedtem. A magyarok kudarcra ítélt, hősies küzdelme gyakori téma volt, és formálta a politikáról alkotott fiatalkori felfogásom.” – Joshua Muravchik, a könyv szerzője.

 

Joshua Muravchik: Földre szállt mennyország - A szocializmus története

Közép- és Kelet-Európai Tört. Közal, 2014, 440 oldal, 3375 Ft

 

Joshua Muravchik 1947-ben született New York City Brooklyn városrészében, szocialista elkötelezettségű családban. Fiatalkorától kezdve élénken érdeklődött a politika iránt, a roosevelti New Deal-programok és a szegregációmentes közoktatás lelkes támogatója volt, egy ideig a Szocialista Fiatalok Ligájába elnöki tisztét is viselte.

Az 1970-es években nézetei fokozatosan a jobboldalhoz közeledtek. A hetvenes évek végén számos kiábrándult demokratával együtt a Ronald Reagant támogató neokonzervatív gondolkodók táborához csatlakozott. Írásai rendszeresen jelennek meg a New York Times, a Washington Post, a Wall Street Journal, a Foreign Affairs, a New Republic, a Weekly Standard és a Commentary folyóirat hasábjain.

Muravchik a nyolcvanas évektől kezdve számos közéleti és tudományos tisztséget töltött be. Dolgozott az American Enterprise Institute és a George W. Bush Intézet kutatójaként, jelenleg az Institute of World Politics docense, a Johns Hopkins Egyetem Külpolitikai Intézetének tudományos munkatársa, és a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületének tagja.

Számos írása jelent meg az amerikai belpolitikával és az Egyesült Államok Közel-Keleten betöltött szerepével kapcsolatban. Gyakran ír a túlburjánzott bürokrácia okozta károkról, a liberális ideológia önellentmondásairól, a demokrácia terjesztésének küldetéséről. Legutóbbi könyve idén jelent meg az Egyesült Államokban Dávidot Góliáttá tenni – Hogyan fordult a világ Izrael ellen? címmel, amelyben az európai baloldal és az iszlám radikalizmus kölcsönös vonzalmát vizsgálja.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jövőre jelenteti meg Szabadság/harcosok című antológiáját, amely Muravchik válogatásában a befolyásos Commentary folyóirat legfontosabb hidegháborús tanulmányait adja közre Békés Márton szerkesztésében.



Földre Szállt Mennyország_reszlet

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.