Földre szállt mennyország – A szocializmus története

.konyvesblog. | 2014. december 18. |

„Legfőképpen a bűneiért gyűlölöm a kommunizmust: a meggyilkolt milliókért, a megszámlálhatatlan megnyomorított életért, a szörnyű zsarnokságért és a halálos ölelésért, amellyel maga alá gyűrt minden nemzetet. Ennek világos példája volt a magyar nemzet 1956-os felkelésének kegyetlen és álnok leverése. Mindössze kilenc éves voltam 1956-ban, amikor ezek az események kirobbantak, túl fiatal ahhoz, hogy újságot olvassak, vagy átlássam a világ fejleményeit. De alig néhány esztendő múltán már élénken érdeklődtem a politika iránt, bizonyosan azért, mert a politika iránt intenzíven érdeklődő családban nevelkedtem. A magyarok kudarcra ítélt, hősies küzdelme gyakori téma volt, és formálta a politikáról alkotott fiatalkori felfogásom.” – Joshua Muravchik, a könyv szerzője.

 

Joshua Muravchik: Földre szállt mennyország - A szocializmus története

Közép- és Kelet-Európai Tört. Közal, 2014, 440 oldal, 3375 Ft

 

Joshua Muravchik 1947-ben született New York City Brooklyn városrészében, szocialista elkötelezettségű családban. Fiatalkorától kezdve élénken érdeklődött a politika iránt, a roosevelti New Deal-programok és a szegregációmentes közoktatás lelkes támogatója volt, egy ideig a Szocialista Fiatalok Ligájába elnöki tisztét is viselte.

Az 1970-es években nézetei fokozatosan a jobboldalhoz közeledtek. A hetvenes évek végén számos kiábrándult demokratával együtt a Ronald Reagant támogató neokonzervatív gondolkodók táborához csatlakozott. Írásai rendszeresen jelennek meg a New York Times, a Washington Post, a Wall Street Journal, a Foreign Affairs, a New Republic, a Weekly Standard és a Commentary folyóirat hasábjain.

Muravchik a nyolcvanas évektől kezdve számos közéleti és tudományos tisztséget töltött be. Dolgozott az American Enterprise Institute és a George W. Bush Intézet kutatójaként, jelenleg az Institute of World Politics docense, a Johns Hopkins Egyetem Külpolitikai Intézetének tudományos munkatársa, és a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületének tagja.

Számos írása jelent meg az amerikai belpolitikával és az Egyesült Államok Közel-Keleten betöltött szerepével kapcsolatban. Gyakran ír a túlburjánzott bürokrácia okozta károkról, a liberális ideológia önellentmondásairól, a demokrácia terjesztésének küldetéséről. Legutóbbi könyve idén jelent meg az Egyesült Államokban Dávidot Góliáttá tenni – Hogyan fordult a világ Izrael ellen? címmel, amelyben az európai baloldal és az iszlám radikalizmus kölcsönös vonzalmát vizsgálja.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jövőre jelenteti meg Szabadság/harcosok című antológiáját, amely Muravchik válogatásában a befolyásos Commentary folyóirat legfontosabb hidegháborús tanulmányait adja közre Békés Márton szerkesztésében.Földre Szállt Mennyország_reszlet