Általános cikkek film könyv irodalom adaptáció

Filmet könyv után minek nézni?

Valuska László | 2009. március 05. |

Az origo filmklubja feldolgozta (Előbb olvass, aztán mozizz!), milyen irodalmi adaptációk készülnek mostanában Hollywoodban. A cikkük címe akár igazi kiáltvány lehetne, ha nem lenne rengeteg példa az ellenkezőjére, és ne tudnánk pontosan, miért nem működnek azok a filmek, amiket könyvben fogyasztottunk el először.

Két befogadási metódus közül lehet válsztani: elolvasod a könyvet, és a saját olvasatod alapján építed fel a karaktereket, a cselekményt, a tájleírásokat, mert az olvasás során a legfontosabb az üres helyek kitöltése, amit viszont csak a saját előzetes ismereteid alapján tudsz megtenni.

Ha a filmet nézed meg először, akkor minden karaktert az alapján látsz el arcvonásokkal, ahogy a vásznon láttad, olyan lesz a környezet, sőt a zenéről, a vágásokról, a fényképezésekről ne is beszéljünk. Egy film esetében a legjobb esetben egy olvasatról beszélünk, konkrétan a rendezőéről (produceréről esetleg), mert rosszabb esetben a színésznek, a vágónak és a világítónak is saját olvasata van.

Mivel a moziban már egy nagyon erős olvasatot kapunk, ezért a sajátunkéval ütköztetni botorság. Ilyenkor nem a film rossz, hanem a rendező olvasata nem egyezik a miénkkel. Persze léteznek jó adaptációk, amikor találkozik az alkotóké a miénkkel.

A cikkben hivatkozott Sorstalanság nagy sikert aratott, és általában azoknak nem tetszett, akik olvasták a könyvet: most akkor sikeres vagy sem az adaptáció? Sokak szerint giccses Koltai Lajos alkotása, de Kertész Imre még sem tagadta meg, pedig korábban a Schindler listája kapcsán írt a Nobel-díjas író Auschwitz megfilmesíthetetlenségéről, illetve a témát elárasztó spielbergi giccsről.

Filmet könyv után sose nézz. Bár ezt senki nem tartja be, így én se, mivel érdekelnek az erős olvasatok.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.