Ungarische gulasch: zsír, paprika, Orbán Viktor

vl | 2007. május 24. |
B+
Végre megjelent Félmagyarország népnemzeti szakácskönyve, amiből jó ételeket kaphatunk, valamint egy ide is betolakodó pártvezért. Orbán Viktor kedvenc ételei: fotókkal, receptekkel és sztorikkal.

Debrecenből vonattal utaztam hazafelé, a mellettem ülő négyes boxban egy nagymama ült két unokájával. Utóbbi kettő Sudokuzott, előbbi Lévai Anikó szakácskönyvét olvasgatta. Nem bírtam ki, kedves voltam, mint életemben soha, és elkértem. Az eredmény: azóta mindent a polgári konyha szabályai szerint készítik. Zsír, sok paprika, disznótoros, halak és Orbán Viktor, aki nélkül az év egyetlen hónapjában sem tudunk jó ízűt zabálni.

"Vendéglátáskor valójában egyetlen rémálmom van: Viktor vajon hazatér-e addigra, mire a vendégek megérkeznek" - mert minden Félmagyarország főszakácsa és főevője köré épül fel. Lévai Anikónál szimpatikusabb és kedvesebb nőt nehéz elképzelni, olyan észrevétlenül tolja előtérbe a férjét ("Viktorom"), hogy attól egy zsíros kenyéren nevelkedő proletár is elérzékenyül.

Lévait nem az üzlet vezérelte, rávették ugyanis. Hiába próbálják a nemzet nagyasszonya címmmel felruházni, ő nem akar a szép emlékű G. Nagyné Maczó Ágnes helyébe lépni. Annál okosabb. Lévai úgy írja a könyvét, mintha egy titkos Otbán-propaganda anyaga lenne, bár ha ilyen kampányok lennének, akkor mindig széleseket mosolyognánk és labdáznánk a réten a klasszikus vasárnapi ebédek előtt, miközben a húst klopfolják és krumplit pucolják.

Lévai összeállította a népnemzeti szakácskönyvét: rengeteg szép kép az általa készített ételekről és sok sztori Viktorról. Ha valaki rajongó, az örülni fog a ténynek, hogy a Főkostoló is ezt eszi. Sok családi fotó Viktorról, ahogy pecázik, eszik, dolgozik vagy rétest vág. Mindennek a középpontjában ő, illetve a róla szóló történetek kapnak helyet. Tallini utazás, kávé Szarajevóban, Blair-találkozó, finom nyalás Hollandiának, majd vissza, kislányuk cápával, Schwarzenegger Viktorral.

Mindent elárul a könyvről, hogy nincsenek benne muffin-receptek. Ahogy az mostanában lenni szokott hatalmas képeken mutatják be az ételt, mellette rövid szövegben írják le az elkészítését, megjelölve a recept forrását. Négy évszak és sok ünnep köré épül fel a szakácskönyv, mindegyikre találunk valami hagyományos receptet. Mert a lényeg a tradíció, hogy úgy együnk, ahogy nagyszüleink ettek, tudjuk mi a magyaros konyha.

A könyvet végigolvasa egy dolog biztos: ha Lévai Anikó lenne a nemzet szakácsa, akkor mindenki sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb lenne. Szüreti sertéscsülök, Nagykunsági birkapörkölt, Tárkonyos bárányleves, így elsőre, amit megkóstolnék.

Megjegyzés: A lecsó elleni merénylet, ami egy nemzeti traumával ér fel, ha rizzsel esszük. Tarhonyások vagyunk.

Megjegyzés 2.: És a mákosguba az, amit el fogok készíteni a leírtak szerint.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.