Általános cikkek dizájn borító 2009 magvető pynchon

Farokká faragott banánnal támad a Magvető

Valuska László | 2009. január 23. |

Kevés visszataszítóbb dolgot tudok elképzelni egy farokká faragott banánnál, és ez lehet, az én prűdségem miatt van, de egy Pynchon-regénynek erre talán semmi szüksége nincsen. Főleg, hogy az angol nyelvű kiadásoknak kifejezetten szép borítóik is vannak (ellenőrízd itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt.). Nyomtasd ki faliposzternek a nagyobb verziót.

A banán borzalmasan ciki mindenféle borítón (ld. Verebes Ornélja), de ez maga a mélypont, hogy a makkos banánból ipszilon lesz. Ráadásul egyáltalán nem illeszkedik se a műhöz, se a stílushoz, de legfőképpen a presztízskiadó, a Magvető brandjéhez nem. Kérek egy Kertészt, egy Esterházyt, egy Rakovszkyt és azt a szép, sárga faszos könyvet - ugye, hogy életszerűtlen?

A sajtóközleményből pedig olyan szép és informatív dolgokat tudhatunk meg: Legünnepeltebb, harmadik regénye, a Gravity’s Rainbow 1973-ban jelent meg. Tekervényes történet, számtalan utalással, melyek Pynchon korai munkáinak több témáját kapcsolják össze és fejtik ki (mint a reprobáció, a paranoia, a rasszizmus, a kolonializmus, a konspiráció, a szinkronicitás és az entrópia). A regény gazdag kritikai visszhangot váltott ki: két olvasói kalauz jelent meg hozzá (Fowler, 1980; Weisenburger, 1988), számtalan cikk és könyvek láttak napvilágot róla, internetes oldalak foglalkoznak vele, számos további műalkotást ihletett, és az amerikai posztmodernizmus egyik alapszövegeként méltatják. A regény zömében Európában, azon belül is Londonban játszódik, a II. világháború utolsó hónapjaiban és a győzelmet közvetlenül követő hetekben, ám a történelmi háttér az elbeszélés legnagyobb részében színpadi díszlet.

De mondjátok el ti, milyen üzletpolitika ez:

 

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.