Általános cikkek európa saramago ezt olvassuk

{ezt olvassuk} José Saramago: Vakság (frissítve 03.23.)

Scala | 2008. március 23. |

 

José Saramago: Vakság (Ensaio sobre a Ceguiera)

Európa Könyvkiadó, 2008., fordította Pál Ferenc, változatlan utánnyomás, 385 oldal, 2800,- Ft

Megérkezett a kötetem, április 20-ra az első három fejezetet ütemezzük be (nálam az 50. oldalig). A regényt - addig a részig -  bátran lehet és kéretik kommentelni. Aznapi posztban csokorba szedem a véleményeket, kedvenc idézeteket, és hozzáírom a magamét is.

Addigra lesz  ikonunk is, jobb oldalt, a gyors eléréshez ...

 

A képek Portugália fővárosában, Liszabonban készültek. A könyvben  kapunk választ arra, miért szerepelnek itt.

 

(2008. 03. 16. vasárnap, első bejegyzés)

Új olvasónaplót kezdünk 2008. április 20-án itt, a KönyvesBlogon. A portugál író José Saramago, 1995-ben megjelent, Vakság című regényét követjük végig.

A nagyon korai bejelentés célja lehetőséget teremteni, hogy összeszedjük magunkat, időt, figyelmet biztosítsunk az olvasáshoz, erőforrást a könyv beszerzésére. Magam részéről utóbbit a Bookline segítségével oldottam meg, március 20-án érkezik a kötet, melyet az Európa Kiadó 2008-ban dobott ismét piacra. Változatlan utánnyomásról van szó, tehát aki korábbi kiadással büszkélkedik, bátran kapcsolódjon be. 

Az olvasónapló frissítések vasárnaponként jelennek meg, előre meghatározzuk azt is, hogyan haladjunk. 

  Addig is néhány tudnivaló az 1998-ban Irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett szerzőről.

Életrajzi adatok (forrás: www.inaplo.hu):
Született Azinhaga-ban, 1922. november 22-én. Édesapja José Sousa, az anyakönyvbe viszont nem apja nevét, hanem a család gúnynevét írják, így lesz Saramago. (Tipikus mediterrán falusi történet... Aki beszél portugálul, és el tudja magyarázni bővebben, kommenteljen bátran!)
A család 1924-ben Lisszabonba költözik. Anyagi helyzetük miatt abba kell hagynia a Gil Vicente Gimnáziumban elkezdett tanulmányait. Ezután tanulja ki a géplakatos szakmát.
1939-től a Lisszaboni Közkórházban dolgozik géplakatosként. 1942-ben áthelyezik az irodába segédfogalmazónak. 1943 és 1949 között a Kerámiaipari Dolgozók Családi Segélypénztárában dolgozik. Később a Fémipari Dolgozók Biztosító Társaságának Társadalombiztosítási Pénztárában kap munkát. 1959-től az Estúdios Cor kiadó munkatársa.
1947-ben jelenik meg első regénye, melynek címe Terra do Pecado.
1998-ban munkásságáért Nobel-díjjal tüntették ki.

 

-- Angol nyelvű önéletrajz a Nobel-díjasok honlapján

-- Interjú a The New York Times-ban

-- ELTE tanulmány Saramago regényeinek szerelmi motívumairól

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.