Szívünk rajta gyerek gyerekkönyv d:book

Ezek a kötetek kaptak decemberben Szívünk rajta-matricát!

.konyvesblog. | 2018. december 21. |

A Szívünk rajta programban a kiemelt könyv mellett decemberben hét kötet kapott még matricát, van köztük segítőkönyv, kétszerzős detektívkaland és első olvasóknak ideális kötet is. Mutatjuk ezeket.

David Mckee: Elmer, a kockás elefánt

David Mckee: Elmer, a kockás elefánt

Fordította: Szabó T. Anna, Pozsonyi Pagony, 2018, 32 oldal, 1990 HUF

 

A kockás kiselefánt külsejében más, mint a többiek, története viszont nagyon is alkalmas arra, hogy már az egészen kicsikkel is elbeszélgessünk arról, milyen érzés különbözőnek lenni. A hónap értékelője, Gyurkó Szilvia úgy vélte, a történet nagyon egyszerű, de ez csak annyit jelent, hogy a kisgyerekek is örömüket lelhetik benne. „Szabó T. Anna fordítása pedig szívből jövő, mindenféle túlbonyolítástól mentes, érthető és a szavak olyan könnyen gördülnek, mint az esőcsepp Elmer, a kockás elefánt hátán” – tette még hozzá.

Aurélie Chien Chow Chine: Gaston érzelmei - Dühös vagyok

Aurélie Chien Chow Chine: Gaston érzelmei - Dühös vagyok

Fordította: Izsó Zita, Scolar Kiadó, 2018, 28 oldal, 1999 HUF

 

A szerző grafikus és óvodai relaxációs terapeuta, Gaston-sorozata pedig az érzelmek feltárásában és kezelésében nyújt segítséget – ebben a kötetben épp a düh felismerésében és kontrollálásában. A kis unikornis annyiban különbözik társaitól, hogy sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi (volt már kék, rózsaszín és zöld is), a piros viszont egyértelműen egy felfokozott állapotot jelez. Hogy mihez kezdjen vele, abban a könyv nyújt némi segítséget.

Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős - Mese arról, hogyan félj bátran

Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős - Mese arról, hogyan félj bátran

Bookline Könyvek, 2018, 72 oldal, 2999 HUF

 

A felnőttek után a gyerekeknek mesél arról Al Ghaoui Hesna, hogyan fordíthatják a saját javukra a félelmet (ITT bele is tudtok olvasni a kötetbe!) Azt ugyanis már egészen kicsi korban nem árt tisztázni, hogy a félelem teljesen természetes, nincs mit szégyellni rajta, sőt, akár a saját oldalukra is tudjuk állítani. „A történet főhőse a leggyakoribb gyermeki félelmekkel küzd meg egy mumus segítségével, aki nagyon egyszerű, és könnyen elsajátítható technikát is ajánl a félelemmel való megküzdésre. A könyv egy kedves és olvasmányos mese, ami segít a gyerekeknek, hogy bátrabbnak érezzék magukat” – mondta róla Gyurkó Szilvia.

Stuart Atkinson: Az égbolt titkai

Stuart Atkinson: Az égbolt titkai - Éjszakai kalandozások Felicityvel gyerekeknek és felnőtteknek

Fordította: Nagy Márta, Scolar Kiadó, 2018, 64 oldal, 3999 HUF

 

A karácsonyi gyereklistánkon is megtalálható Atkinson könyve, melynek egyik kulcsszereplője egy Felicity nevű macska, aki a csillagokról, a Tejútról és az égbolt titkairól mesél, és a gyerekek igazán hasznos tanácsokat kaphatnak az égboltfürkésző kalandozásokhoz. A történetet Brendan Kearney illusztrálta.

Holly Webb: A szökevény kiskutya

Holly Webb: A szökevény kiskutya

Fordította: Palásthy Ágnes, Könyvmolyképző Kiadó, 2018, 112 oldal, 1399 HUF

 

Holly Webb könyve az Olvasni jó-sorozat részeként jelent meg, és hőse egy kislány, aki egy tacskókölyök gazdája lesz. Egy erdei kiránduláson viszont felülkerekedik a kiskutya kíváncsi természete, és új kalandokat keresve elszalad. Ám hamarosan eltéved, és rémülten jön rá, hogy magára maradt. A kérdés csak az, hogy vajon visszatalál-e a szeretett gazdihoz. A kötet kezdő olvasóknak ideális olvasmány lehet.

Berg Judit-Kertész Erzsi: Az óra rejtélye

Berg Judit-Kertész Erzsi: Az óra rejtélye

Pozsonyi Pagony, 2018, 224 oldal, 2490 HUF

 

Eredetileg egyszeri alkalomnak szánta a közös meseírást Berg Judit és Kertész Erzsi, de a két író annyira egy húron pendült, hogy A négy madár megjelenése után úgy döntöttek, nem állnak le egyetlen könyvnél, és mindenképp lesz folytatás. (Hogy miket mesélt a közös munkáról a két szerző, arról olvassátok el az év elején készített nagy interjúnkat!) Ez a kötet lett végül Az óra rejtélye, melyben Kiki és barátja, Gerda egy újabb rejtély nyomába ered. A gyerekek ugyanis egy rejtélyes üzenetet kapnak, a talány megfejtésében pedig nagy szerepet játszik majd egy óra meg egy Albinus mesterként emlegetett idegen.

Anna Onichimowska: A világ tíz égtája

Anna Onichimowska: A világ tíz égtája

Fordította: Pászt Patrícia, Typotex Kiadó, 2018, 195 oldal, 2500 HUF

 

A világ tíz égtája című könyvet kétnyelvű gyerekek, azaz Magyarországon élő kétnyelvű tinédzserek fordították magyarra. A Szívünk rajta Rád talál kategóriájában szereplő kötet szerint az, hogy milyenek leszünk, nagyban függ attól, hogy hol jöttünk a világra. Az olvasó a világ különböző szélességi körein élő fiatalokat ismerhet meg, történeteikben pedig változatos sorsok, eltérő otthonok és különféle vágyak villannak fel.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!