Általános cikkek esterházy angelus díj

Esterházy Péter nyerte az Angelus-díjat

.:nlp:. | 2008. december 08. |

Az idén harmadik alkalommal osztották ki a Boroszló város és a Dziennik című lengyel országos napilap által alapított, Angelus Silesius XVII. századi wroclawi költőről, teológusról elnevezett Közép-Európai Irodalmi Díjat, melyet az előző évben lengyel nyelven kiadott, legjobbnak tartott közép-európai irodalmi műnek ítélnek oda.

A versenyben 21 ország íróinak művei vehetnek részt. A lengyel kiadók egy hazai és egy külföldi szerzőt jelölhetnek. A díjra nevezett 40 könyvből hét került be a döntőbe, köztük Krasznahorkai László műve is, Az ellenállás melankóliája. Esterházy Péter többek között olyan neves írókat utasított maga mögé, mint a német Günter Grass. A Kossuth-díjas író a díjjal együtt 150 ezer zloty, kb. tízmillió forint pénzjutalomban részesült.

A Harmonia Caelestis lengyel fordítását Teresa Worowska, a magyar irodalom kiváló tolmácsolója és elkötelezett népszerűsítője készítette. A könyv a Czytelnik kiadó gondozásában jelent meg tavaly Lengyelországban, s azóta már a második kiadást is megérte. A nagyszabású családregény folytatása, a Javított kiadás 2008 januárjában jelent meg lengyelül, Esterházy legújabb regényét, a Semmi művészet-et pedig jövőre tervezi megjelentetni a kiadó.

Ez egy valódi közép-európai nagyságú könyv – jegyezte meg Natalia Gorbaniewska, a zsűri elnöke a díjkiosztó gálán. – Mintha csak az Angelus számára készült volna, noha megírásának idején a a díj még nem is létezett. Pontosan erre találták ki a boroszlóiak az Angelust – tette még hozzá.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.