Általános cikkek d magyar regény alexandra tiszakata

Erdélyi-zsidó-grófnak és Tisza Katának legszarabb lenni

Valuska László | 2007. május 30. |
D-
(Tisza Kata: Magyar pszicho, Alexandra, Bp., 2007, 2699 Ft)

Melyik a létező legrosszabb kisebbségi lét? Erdélyinek, zsidónak, magyarnak, nőnek, művésznek vagy grófnak lenni? Tisza Katának sikerül választ adnia erre a kérdésre: mindegyik nagyon rossz, de a legszarabb, ha ez mind együtt van.

Az utóbbi években a baszós-romantikus műfajnak nagy lendületet adó Tisza Kata váltott, mostantól kevesebb a szerelem, a szex, viszont több a gondolatiság, haha. Mert szar ez a budapesti lét, örökké kívülállónak lenni, ezzel még a Parlamentbe is be lehetne kerülni, az ötszázalékos küszöb eléréséhez elég olvasója van.

Tisza Kata a Rácz Zsuzsa (Állítsátok meg Terézanyut!) és Helen Fielding (Bridget Jones) kijelölte úton indult el, míg agyára nem ment a sok politikai beszéd Erdélyről, ami miatt úgy érezte, mondania kell valamit nekünk.  Míg Fielding és Rácz humoros és önironikus, addig Tisza annyira komolyan veszi magát, hogy  én is elborzadok a helyzetén, és tenni akarok.

Valami blikkfangos elbeszélői szerkezetet gondolt ki Tisza Kata: van egy Klára nevű festő, aki a magyar kultúra legtehetségesebb, legkedvesebb és legjobbfej alakja (aki ráismert Katánkra, ugorja át a bekezdést), akinek az életéről elég annyit tudni, hogy szinte megegyezik az írónőjével:Erdély, gróf, miniszterelnök rokon. Mert az olyan stílusos, sőt az maga a posztmodern! Főleg, ha összekacsint az olvasóval, amikor reflektál a Tisza Kata-jelenségre, mert ilyen is van.

Szóval egy igazi hősnőnk van, aki hosszú évek után végre megkapja a magyar állampolgárságot, persze addig nagyon sokat kellett gondolkoznia a kérdésen, milyen erdélyinek, magyarnak, zsidónek (etc.) lenni. Olyan kliséket bír válaszolni, hogy gyanakodunk, Orbán vagy Gyurcsány beszédírója mellékállásban.

A fülszövegből derült ki igazán számomra, hogy ez a történet főleg egy kocsmában játszódik. A környezetnél már csak hősünk kapcsolatai jellegtelenebbek, akik közül csak a legrosszabb értelmiségi faszfejet lehet megjegyezni a hülye elméleteivel.

A történetvezetése borzalmas, a karakterek a legrosszabb Kaland-Játék-Kockázatokat idézik, a demagóg filozofágatás pedig Verebes Istvánt is zavarba hozná. Egy örömünk lehet, ha egy mélyérzésű Tisza Kata-rajongó a könyv elolvasása után elkezdene más Tisza Kata-rajongókkal beszélgetni arról, hogy ne baszogassuk a zsidókat, a magyarokat, az erdélyieket, hanem szeressük egymást, akkor már megérte.

Rendben van, kell Budapestnek egy ilyen egyszerre mainstream és populáris író, akivel találkozhatunk éjszaka a romkocsmákban, akiről egyébként a legszórakoztatóbb urban legendek alakultak ki (küldjenek ide, összegyűjtenénk!), ami talán kell a jó könyveladáshoz. Egy probléma van: Tisza Kata nem jó író, pedig örülnék egy ilyen populáris ikonnak, komolyan, kell egy vad csaj is a sok macsó bölcsész közé. 

Megjegyzés: A Magyar pszicho cím miatt többszörös büntetés jár, mert nem szeretjük az ilyen felesleges utalgatásokat szeretett könyveinkre.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.