Előzményregény készül az Elfújta a szélhez

.konyvesblog. | 2014. március 31. |

Közel nyolcvan évvel az Elfújta a szél megjelenése után októberben megjelenik a klasszikus mű előzményregénye, a Ruth's Journey (Ruth utazása) - számolt be róla a The New York Times.

Donald McCaig regénye a Margaret Mitchell Pulitzer-díjas művéből megismert éles nyelvű, nagyszívű, érzékeny és mélyen erkölcsös, hű dadát állítja a középpontba. A Ruth's Journey 1804-ben kezdődik, amikor Ruth-t, a későbbi dadát (akinek Mitchell nem adott nevet a művében) szülőhelyéről, egy francia gyarmati területről (a mai Haitiről) Savannah-ba viszik.

A 250 ezer példányban a Simon & Schuster kiadó Atria Books csoportjánál októberben napvilágot látó új kötetet a Mitchell-hagyaték gondozói is jóváhagyták. McCraig korábban már írt egy regényt az Elfújta a szél egyik szereplőjéről, Rhett Butler címmel.

"Donald ötlete volt, hogy folytatás helyett inkább az előzményekkel foglalkozzon a könyv. Úgy érezte, hogy a dada izgalmas kulcsszereplő. Meg akarta írni a történetét" - idézte a lap Peter Borlandet, az Atria szerkesztőségi igazgatóját.

Az Elfújta a szél sok száz millió példányban elkelt bestseller lett, 1939-ben Victor Fleming rendezésében film is készült belőle, amely nyolc Oscar-díjat kapott. A filmben a dadát alakító Hattie McDaniel lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott. Mitchellt azonban számos kritika érte, a történet afroamerikai szereplőinek, és különösen a főhős, Scarlett O'Hara dadájának egydimenziós ábrázolása miatt.

2001-ben - a Mitchell hagyaték jóváhagyása nélkül - megjelent egy regényparódia The Wind Done Gone címmel, amely egy szolga, a dada gyermeke nézőpontjából meséli el a történetet. Borland leszögezte, hogy Donald könyve tiszteletben tartja a forrásművet, és a fekete szereplők portréjának kidolgozásával orvosolja is Mitchell művének hiányzó aspektusát. 

A 73 esztendős McCraig, aki egy virginiai farmon él, a lapnak küldött e-mailjében kifejtette, miért szentelte Ruthnak a könyvet: "Az Elfújta a szélnek három fontos szereplője van, de közülük csak kettővel foglalkozunk. Scarlett és Rhett ismerős, de a harmadik esetében még azt sem tudjuk, hol született, férjhez ment-e vagy született-e gyermeke. Ráadásul még a nevét sem ismerjük".

A Ruth's Journey egy másik lényeges szereplő, Ellen Robillard O'Hara, a klán matriarchájának portréját is megrajzolja, aki a polgárháború alatt a Tara-ültetvényen hal meg. A könyvből azt is megtudjuk, hogy Ruth fiatalon férjhez ment, és kapcsolatba került Rhett Butler családjával, ami megmagyarázza, hogy az Elfújta a szél történetében miért viselkedik olyan ellenségesen Rhett-tel szemben.

A 416 oldalas új regény első két harmada harmadik személyben íródott, ám az utolsó harmadot maga Ruth meséli el saját dialektusában.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.