Általános cikkek beszámoló 2008 viszockij

Egy költő majmolása - Viszockij magyar szemmel

Jászberényi | 2008. március 02. |
Vlagyimir Viszockijról szóló zenés kerekasztal-beszélgetésen jártunk pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A résztvevők Viszockij magyar műfordítói, Cseh Károly, Marosi Lajos, Sipos Mihály, Veress Miklós és Viczai Péter voltak.


Nincs azzal semmi baj, ha Sipos Mihály hülyét csinál magából. Van erre sok példa a magyar közéletben. Ugráljon gorillajelmezben, ha neki ettől jó. Vlagyimir Viszockij nevét azonban hagyja ki a dologból, mert Vlagyimir Viszockij nem ugrált gorillajelmezben. Talán nem ezt kellene „fordítóként” közölni az érdeklődőkkel. Viszockij neve, mint minden költőé, áruvédjegy. A fordító pedig, lett légyenek bármilyen nemesek is a szándékai tartsa fejben, hogy interpretál. Vannak komoly fordítói problémák, de nem tartozik közéjük, hogy jelmezben kellene megoldanunk őket. Sipos helyett is főleg én szégyelltem magam. Ilyenkor az ember elgondolkodik az irodalmi műalkotás továbbélésén. Nem tudom, hogy Parti Nagy Lajos, Térey János, Kemény István, Cseh Tamás/Bereményi Géza belemenne-e abba, hogy halála után, egy idegen országban valaki gorillajelmezben adja elő költeményeiket, a jobb megértés érdekében és nevében. A másik kérdés, ami felmerült bennem az volt, hogy megéri-e egyáltalán belehalni az életbe/irodalomba, ha dilettáns műértők hülyét csinálnak az emberből halála után.

Mindemellett egy nagy értéke volt az estnek: megtudtuk, hogy – dacára a sok pátosznak és önfényezésnek – készül sok Viszockij fordítás, dolgoznak a fordítók. Örüljünk ennek.

>>> A teljes cikk a literán
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.