Általános cikkek krimi agave 2008 john_le_carré

Ami elsikkadt a ponyvapolcon

Valuska László | 2008. június 02. |
A
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről, Agave, Budapest, 2008, 196 oldal, 2480 HUF.

Gyerekként különösen vonzódtam a titkosügynökös sztorik iránt, imádtam a különböző identitású alakokat, akik mindig más arcukat mutatták az egymástól eltérő környezetekben. Hosszú órákig lekötött, ahogy Forsyth vagy Ludlum csempészte az embereit egyik téglarakástól a másikig, hogy a megbeszéltek szerint elhelyezzék az infót, ezzel éket verve az éppen utált hatalom testére.

John le Carréról szinte semmit nem tudtam, A panamai szabót és az Elszánt diplomatát láttam filmen, de a legnagyobb sikerét, A kém, aki bejött a hidegről című regényt csak most olvastam az Agave kiadó jóvoltából. Komolyan, nagyon örültem, hogy újra kiadnak ilyen könyveket, mert ez például elsikkadt nagypapám ponyvapolcán. Többszáz könyv közül ezt soha nem túrtam volna ki, de most itt van.

A volt hírszerző, akinek álnevet kellett felvennie, hogy írogathassa a fikcióit kedvére, ezzel a regényével 1963-ban megnyerte a szerencséjét, mert nem elég, hogy bestseller lett, de még a kritikusok is megszeretgették kritikáikkal. A krimiszerző nem lett ponyvaíró, ami óriási szó. A Lévay-interjúkötetben olvastam, hogy Graham Greene-nel nagyon jó barátok voltak addig, amíg ki nem derült, hogy egy harmadik le Carréról jelentett. Volt is nagy perpatvar a Time-ban. Le Carré alakjához és sikeréhez minden bizonnyal hozzátartozik titokzatos hírszerző múltja, amiről soha nem beszél. Mert semmi más nem hitelesítheti jobban a történeteit, mint a szerző valódi élete, még ha ennek nincs is köze ahhoz.

A berlini hírszerzők egyik főnökének, Alec Leamasnak minden emberét felszámolják, nem marad senki, az utolsó a berlini falnál hullik el drámaian. Valamit ki kell találni a brit hírszerzésnek, és nem marad más, mint egy jól kiásott és bebiztosított csapdát állítani. És itt vége is a recenziónak, mert nem lesz itt spoilerkedés.

A hidegháború időszaka számomra az egyik legizgalmasabb történelmi időszak volt, amiből csak jó krimiket és kalandregényeket lehet készíteni. Őrült karnevál kezdődik Berlinben, nem is tudni, ki kivel van.

A történetvezetés mellett leginkább az a néhány karakter érdemel külön figyelmet, akiknek a motivációit alig lehet megkülönböztetni, mert itt nincsenek gonosz és jó ügynökök: le Carré úgy rajzolja meg a hírszerzés világát, mint ami a másik (az ellenség) nélkül értelmetlenné válna.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.