Általános cikkek krimi lehane ken follett edgar-díj

Edgar-díj: Dennis Lehane regénye lett a legjobb

.konyvesblog. | 2013. május 05. |

lehane.jpg

A héten kiosztották a legjobb bűnügyi történetekért járó Edgar-díjat. A legjobb regény Dennis Lehane Live by Night című gengszterdrámája lett, amelyből a tervek szerint hamarosan film is készül. Nagymester lett Ken Follett, de díjazták a Sherlock-sorozatot is.

A héten ünnepélyes külsőségek között adták át a krimiirodalom egyik legrangosabb díját, az Edgart. Az elismerést, melyet a műfaj egyik úttörőjének tartott Edgar Allan Poe-ról neveztek el, 1946 óta ítéli oda az amerikai krimiírók szervezete. A díjjal az előző év legjobb krimijeit és misztikus történeteit díjazzák, ami lehet akár regény, de televíziós vagy színházi produkció is. Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a nevezettek közé a Budapest Noir is bekerült, a jelöltek közé azonban már sajnos nem. (A díjra egyébként csak olyan könyvet lehet nevezni, amely az előző naptári évben, ez esetben 2012-ben, első alkalommal jelent meg az Egyesült Államokban. Ennek a feltételnek a Budapest Noir maradéktalanul eleget tett, hiszen tavaly január végén jelent meg angolul a HarperCollins kiadó gondozásában.)

A nyertesek nevét csütörtökön a New York-i Grand Hyatt Hotelben, egy gálán jelentették be végül. A legjobb regényért járó elismerést így Dennis Lehane vihette haza a szesztilalom idején játszódó Live by Night című kötetéért (a sztoriból állítólag Ben Affleck szeretne filmet forgatni). A legjobb elsőkönyves Chris Pavone lett The Expats című kötetével, a tényirodalom kategóriájában pedig Paul French Midnight in Peking: How the Murder of a Young Englishwoman Haunted the Last Days of Old China lett a nyertes. Ez utóbbi az egykori pekingi brit konzul lányának, az alig húszéves Pamela Werner brutális meggyilkolásának máig tisztázatlan körülményeit próbálja felderíteni.

Életrajzi/kritikai kategóriában James O'Brien The Scientific Sherlock Holmes: Cracking the Case with Science and Forensics című kötete vihette el a pálmát, amely arra kutatja a választ, miként használta fel a tudomány eredményeit a londoni detektív a nyomozásai alatt. Sherlock ugyanakkor aratott a tévés forgatókönyv kategóriájában is, itt ugyanis a legjobbaknak járó díjat a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült sorozat Botrány Belgrádiában című epizódjáért ítélték oda.

Nagymester-díjat is osztottak, melyet ezúttal az itthon is népszerű brit bestseller-szerző, Ken Follett, és az amerikai Margaret Maron kapta. Díjat osztottak még ezenkívül a legjobb gyerek- és ifjúsági könyveknek, és díjazták a legjobb kriminovellát is (a nyertesek teljes listája – az egyes kategóriák többi jelöltjével együtt – itt található).

A díj rangját jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben a legjobb regény kategóriában olyan szerzők kapták meg az elismerést, mint Raymond Chandler a Hosszú búcsúval (1955-ben), John le Carré A kém, aki bejött a hidegről című regényével (1965-ben), Ken Follett Tű a szénakazalban című könyvével (1979-ben) vagy Lawrence Block a Tánc a mészárszéken című kötetével (1992-ben).

Forrás: Huffington Post, TheEdgars.com

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.