Dragomán beül egy kád vízbe, vagy elmegy a Rudasba, ha nagy a baj [Könyves podcast #6: Dragomán György és Szabó T. Anna]

.konyvesblog. | 2014. december 23. |

10689905_406859502799454_2991468797433903114_n.jpg

Kép forrása: Facebook

A Könyves podcast legújabb epizódjában Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával szálltuk meg a Petőfi Irodalmi Múzeum rádióstúdióját, hogy kommunista mikulásról, professzionális Facebookozásról és írás közbeni butaságról beszélgessünk, meg persze a versről, ami olyan, mint egy kád. Hol szorongással, hol vérrel van teli. A podcastra érdemes feliratkozni az iTunes-ban is.

Könyves podcast #6: Dragomán György és Szabó T. Anna by Konyvesblog on Mixcloud

 

Többek közt ezekről volt szó a beszélgetés egy órájában:

-Nemcsak a román mikulást, de a román angyalt is Moș Gerilănak hívták, karácsonyfa helyett téli fát kellett állítani, az ajándékot pedig az elvtárs adta. Ráadásul mindezt szilveszterkor.

-Az óvónők nem örültek, amikor az óvodáskorú Dragomán György megkérdezte, hogy ha Ceaușescunak Nicolae a keresztnevet, akkor ő vajon Mikulás-e.

-Szabó T. Anna nagyon sokszor olvasta Dragomán könyveit, ő viszont felesége egyetlen versét sem tudja fejből. A verstanulás sosem ment neki, és amikor életében először kellett verset memorizálnia, kiderült, hogy csak a vers tartalmát tanulta meg.

-Dragomán sokáig webdizájnnal foglalkozott, mindkettőjük honlapját ő csinálta. Mindig minden használati utasítást elolvas, még Facebookozni is könyvből tanult. 

- Szabó T. a legjobb verseit mindig a Holminak adta, mert ők indították el a pályán. Most, hogy a folyóirat megszűnt, légüres térben érzi magát. Szerinte a versnél nagyon fontos, hogy mindig maradjon érdes felület vagy ellentmondás, ne csak egy jó érzés, amit az elolvasása okoz. Ha nincs csapda a versben, akkor az a vers nem sikerült. A szöveg horog, ami beléd akad – felemel, megtart, fáj.

- Ha bajban van a szöveggel, Dragomán mindig beül egy kád vízbe. Ha nagy bajban van, akkor elmegy a Rudasba, és bámulja a zöld fényt. Az ominózus fény szerencsére a fürdő tetejének felújítása után is a helyén maradt, így nem volt szükség a gerillaakciójára.

-Az álmok és Dragomán prózája nagyon erősen hat Szabó T.-re, de erre általában csak azután jön rá, hogy elolvassa a kész verset vagy prózát.

-Dragomán nagyon szeret veszekedni, Szabó T.-nek nagyjából húsz évre volt szüksége, amíg megtanulta, hogyan kell.

- Dragomán próbálja minél jobban kerülni a reflexiót- A pusztítás könyvénél például szabály is volt, hogy a szöveg ne reflektáljon önmagára. Írás közben szerinte jó közel kell hajolni a szöveghez, hogy az ember ne lásson mást, a könyv szerkezetét viszont nem lehet ösztönösen megcsinálni, azt fel kell építeni.

- Szabó T. szerint a jó író nem kimond, hanem sugall. Most egy kamaszkönyvön dolgozik, amihez leginkább egyedüllétre lenne szüksége. Tavasszal érkezik Senki madara című kötete, ami A daruasszony című Patrick Ness-regényhez ihletül szolgáló népmese gyerekkönyves változata lesz. Dragomán legközelebb valószínűleg novelláskötettel jelentkezik.

-Amikor Dragomán Györgynek lett dolgozószobája, meghagyta a fiainak, hogy ha rajzolnak valamit, azzal mindig lehet menni hozzá. Akkoriban elég sokat rajzoltak.

-A Dragomán-család karácsonyi menüje általában olyan ételekből áll, amiket a fiaik nem szeretnek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.