Általános cikkek athenaeum 2008 paulo_coelho c_

Coelho a fény harcosa

Valuska László | 2008. április 04. |
C-
Paulo Coelho: A fény harcosának kézikönyve, Athenaeum, 2008, 150 old., 2490 HUF

"Űrutazások, klónozás - lassan mindkettőt természetesnek tekintjük, de ahhoz még mindig nem vagyunk elég bátrak, hogy alámerüljünk saját bensőnk mélységeibe" - olvasható a hátoldalon, ami roppant kényelmetlenné teszi a könyv elkezdését az olyan lelketlenek számára, mint én, aki nem kedveli az ilyen bensőbe mélyülős utasításokat. Paulo Coelho az egyik, ha nem a legnépszerűbb író a világon, sorra gyártja a regényeit, amelyeknek legfőbb vonzereje valószínűleg a vallás és ezotéria. Mert az irodalom szempontjából kevésbé értékelhető (ha van, kommentbe írjátok!).

Az irodalmi sámán, Coelho nem szerény és visszahúzódó proféta, hanem igazi, kinyilatkoztatsra született vallási vezető, aki nem ígérget, hanem szeretett olvasója kezébe adja az önmaunk megismeréséhez vezető eszközt, a könyvet. Életünk legfontosabb könyvei nem mondják ezt ki, Coelho igen. Márai füveskönyve is azért olyan rendkívül népszerű, mert rövid gyakorlati életvezetési tanácsokat tartalmaz. Csak követni kell. (Itt bele lehet olvasni.)

A könyv üzeneteivel és stílusával a Hagakure szamurájkódexével mutatja a legnagyobb rokonságot (persze óvakodnék összehasonlítani a kettőt), amiben a Szamuráj Útjára rövid tanítások, történetek és feljegyzések szerepelnek a 18. század elejéről. A második világháborúig üldözték a könyvet, mert felbátorította a japánokat a harcra, most Coelho az életre bátorít. Az embereknek szükségük van az ilyen gyakorlati jótanácsokra, ezt ismerte fel Coelho, aki 1993-1996 között keletkezett írásait gyűjtötte egybe ebben a kötetben. De vajon ez hogyan nézhetett ki az újságban? Minden nap egy meszidsz Coelhótól?

Coelho-jelenség engem nagyon foglalkoztat: miért szeretik az emberek ennyire? Mi a titka? Miért tűnik inkább vallási vezetőnek, mint írónak? A fény harcosát gyorsan végig is rágtam, hátha megint megfejtek valamit a szerzőből. A 150 oldalas könyvön ripszropsz át lehet szaladni, mert ez nem egy regény, semmi köze a szépirodalomhoz, ez konkrétan megmondja, hogyan éljünk. Egy coelhoista, akinek a Tizenegy perc, Az alkimista vagy A portobellói boszorkány kikerülhetetlenül áll az éjjeli szekrényen, és reggel a metrón ezt olvasgatja, hogy szép legyen a napja. Mert a szeretetnél nincs semmi fontosabb, ahogy állítja Coelho.
"A fény harcosa soha nem feledkezik meg a háláról."
"A harcos sokszor furcsán viselkedik.
Például munkába menet táncol az utcán, vagy mélyen a szemébe néz egy ismeretlennek, és arról beszél neki, hogy létezik szerelem első látásra, vagy olyan elveket vesz védelmébe, melyek másoknak nevetségesnek tűnnek. A fény harcosa megengedhet magának ilyen őrültségeket."
A fény harcosának kézikönyve tényleg kézikönyv: bármilyen helyzetben elő lehet kapni, felcsapni (bárhol) és megoldja a heyzeted. Mert a rengeteg bölcsnek tűnő közhelyes üzenetet az olvasó magára vetíti. Ez a siker titka. A fény harcosának jelszavai a remény, a hit és a szeretet, minden jellemző rá, ami egy átlagos (nem fényharcos) emberre, csak róluk nem lehet ilyen szépen, fenkölten szónokolni. Rövid üzenetekben megkapunk minden megoldást életünk kérdéseire:
"A fény harcosa tudja: mindenki fél mindenkitől.
Ez a félelem általában kétféleképpen nyilvánul meg: agresszivitás vagy megalázkodás formájában. A kettő ugyanarról a tőről fakad."

"A harcos olyan, mint egy gyerek.
Az emberek meghökkennek: már elfelejtették, hogy egy gyereknek arra van szüsége, hogy szórakozzon, játsszon, néha kicsit pimaszkodjon, illetlen és gyerekes kérdéseket tegyen fel, és olyan butaságokat beszéljen, amikben maga sem hisz."

"A fény harcosa tudja, hogy vannak hibái. De azt is tudja, hogy egyedül nem tud fejlődni."
(Kedves Coelho-rajongók, írjátok meg, ti mit szerettek ebben a könyvben, mert szeretném megérteni.)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.