Cicamintás piros ruha hullott alá az égből

Cicamintás piros ruha hullott alá az égből

.konyvesblog. | 2015. június 04. |

gazeta-pl-czarne_nowe_duze.jpg

A lengyel tényirodalom az irodalom és az újságírás határán mozog, valós eseményeket tárgyal, de technikailag sokat merít a szépirodalomból. Népszerűségét és társadalmi reflexióját tekintve akadnak, akik egyenesen azt állítják, hogy a lengyel riport az új skandináv krimi. Az idei Margó Irodalmi Fesztivál mindenesetre a lengyel tényírók nyomába ered, ahol a lengyel riport három jeles művelője, a már számos kötettel rendelkező Lidia Ostałowska, valamint a Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Bartosz Wieliński és Grzegorz Szymanik mesélnek arról, mitől olyan izgalmas ez a műfaj.

Lengyel tényirodalom a Margón:

2015. június 5 - BEZ FIKCJI: Lidia Ostałowska Akvarellek című könyvének bemutatója

Grzegorz Szymanik lengyel riportíró, a Varsói Egyetem újságírás szakán végzett. A legfiatalabb riportíró nemzedék egyik legizgalmasabb képviselője. 2008-tól a Gazeta Wyborcza vezető lengyel napilap munkatársa, 2013-tól a lap  Duży Format (Nagy Formátum) címmel hetente megjelenő riportmellékletének állandó szerzője. Írásait olyan jelentős díjakra jelölték, mint a Grand Press, a Teresa Torańska Díj, vagy az Amnesty International által évente az emberi jogok témakörét érintő legjobb írásnak odaítélt „A remény tolla” díj. A Motory rewolucji (A forradalom motorjai) című riportkötete 2015-ben jelent meg az egyik legjelentősebb lengyel riportirodalomra szakosodott kiadónál, a Wydawnictwo Czarne-nál.

grzegorz_szymanik_julia_wizowska_felvetele.jpgGrzegorz Szymanik

Világvége a napraforgóföldeken című írásában hrabovei tapasztalatait írta meg: ez volt az a falu, amely fölött tavaly nyáron lelőttek egy malajziai utasszállító gépet, közel háromszáz ember meghalt, a roncsok pedig beterítették a környéket. A település Donyeck mellett, az oroszbarát szakadárok ellenőrizte területen fekszik. A helyiek azon a napon azt hitték, itt a világvége; a donyecki szeparatisták azonban nem hisznek a világvégében.

Kapcsolódó cikkek:

Igaz történet a családról, amely a náciknak gyártott krematóriumot

Minek egy papnak két heregolyó?

A szeretet nevében lopták el a gyerekkorukat

Olvassátok el a cikket:

Világvége a Napraforgó Földeken.doc by konyvesblog

A szöveget a Gazeta Wyborcza napilap hozzájárulásával közöljük. Az eredeti lengyel cikk az alábbi linken olvasható.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.