Általános cikkek regény 2007 geopen

A gondolathalakat lelövik, ugye?

verespalne | 2007. augusztus 16. |
A-
Cím: E-
Steven Hall: Cápaca, ford: Komáromy Rudolf, Geopen, 2007, 477 oldal, 2990 Ft.

A magyar fordítók valamiért előszeretettel verik meg rettenetes címekkel a könyveket/filmeket. A rendkívül szimpatikus Steven Hall első könyvével sem volt ez másképpen. Az eredeti cím, a Raw Shark Texts értelemszerűen egy lefordíthatatlan szójáték, amely arra épül, hogy a raw shark szósösszetételt angolul éppen úgy kell ejteni, mint a pacáiról elhíresült pszichológus Rorschach nevét, de hogy erről valakinek ez a szóviccnek is borzalom tákolmány jusson eszébe, hogy: Cápaca?

Életemben nem magyarázkodtam még ennyit olvasmány miatt: mert ki hinné el, hogy ez egy fordulatokban gazdag és izgalmas könyv a szövegbevetettségről és az identitásvesztésről, nem pedig egy kis cápáról szóló megható állatmese?

A felütés elég Mementósra és Da Vinci–kódosra sikeredett: egy személyiségét vesztett férfi valaha volt önmagától kapott kódolt levelekből próbálja meg újra felépíteni identitását. Az őt kezelő pszichiáterrel együtt valamiféle elmebajra gyanakodnánk, meg valami jó kis pszichothrillerre, de egy huszárvágással máris azt olvassuk, hogy a személyiségét alkotó emlékeket egy úgynevezett gondolathal, méghozzá egy ludoviciátor falta fel. Igen, én is pislogtam ezen a ponton egyet, de szerencsére levelek, és rövid életű, ám hosszú monológú mellékszereplők segítségével kellően megvilágítják a fogalmi értelemben létező, emlékekkel és élményekkel táplálkozó különböző halak kilétét.

Ezután jófajta pikareszk regényhez méltóan a főszereplő úgy dönt, hogy szembeszáll az ellenséggel, és akkor innentől kezdve már egyértelmű a borító ígérete, azaz a Moby Dick (a rajtunk kívül álló fenyegetéssel való megszállott szembeszállás) és a Mátrix (fiktív, csak az elménkben létező, nem valós világ vö. „nincs kanál”) hogyan találkozik ezen a posztmodern boncasztalon (személyes történelem elvesztése, identitáskonstrukció és a szöveg uralma mindenek felett).

Az elsőkönyves Steven Hall mindezt invenciózusan teszi: nem unatkozunk, ezerrel pörög a kalandregény, van egy hamar ellaposodó szerelmi szál is, miközben a bőven hagy terepet a metaforikus, metafizikus és mentális továbbgondolásra: Paul Auster, Italo Calvino, Louis Borges és Murakami Haruki idézetek és referenciák keretezik a kultúra- és személyiségzabáló halakról szóló kalandregényt.

Minden jó könyv sorsa természetesen a Cápacát is utolérte: a jogokat már megvásárolták az angol filmkészítők: a Film Four a Blueprint Pictures és a Pathé együttműködésével készít belőle mozifilmet. Aki nem bír magával, már meghallgathatja az író által összeállított soundtracket, vagy a főszereplő által a youtube-ra feltöltött videók segítségével elmélkedhet a vizuális megvalósítás képtelenségeiről.

Kapcsolódó anyagok:
http://www.annotatedrawshark.com/
 
 
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.