Általános cikkek 2007 buddha armstrong

Buddha elveszett önéletrajza

nl | 2007. július 13. |
D-
Karen Armstrong: Buddha, Tericum, 2007, 2870 Ft.

A legnehezebb dolgok egyike a színvonalas ismeretterjesztés, bonyolult témákat egyszerűen és világosan előadni. A könyv eredetileg ilyen igénnyel készülhetett, de magyarul ez biztosan nem sikerült. Az is csoda, ha valaki túljut a bevezetőn, de a bizalmát a szövegben garantáltan elveszti.

Szinte a lehetetlennel határos megírni Buddha életrajzát, mert nincsenek megbízható adatok, de sebaj, mondja a vallástörténész szerző, a szakma azt gondolja, hogy a Buddha halála után párszáz évvel készült életrajzok Buddha korábbi elveszett, részletes életrajzán alapulnak. Ez már önmagában is furán hangzik, pláne így:

"Ezek a későbbi önéletrajzok nagy valószínűséggel Buddha elveszett, részletes önéletrajzán alapulnak, amely nagyjából egy évszázaddal Buddha halála után született, ugyanabban az időben, amikor a Páli Kánon szövegei elnyerték végső formájukat."


De nemcsak ebből látszik, hogy a szöveg nem látott olvasószerkesztőt. Hogyan szólnak például ezek a mondatok?

"Egy új hitvallás kezd mostanában beszivárogni a modern társadalomba, amelyet helyenként pozitív gondolkodásnak neveznek. Legrosszabb esetben az optimizmusnak ez a  fajtája késztet bennünket arra, hogy a homokba dugjuk a fejünket, megtagadjuk a fájdalom és a szenvedés jelenlétét magunkban és másokban, és bezárkózzunk mesterséges szívtelenségünk elefántcsonttornyába annak érdekében, hogy biztosítsuk saját érzelmi túlélésünket. Buddha számára ez aligha jelentett volna járható utat."


De persze a könyv nem életrajz. Van benne jó sok információ a korról, a buddhista szövegekről, rengeteg pszichologizálás, de egész inkább valami elmélkedés Buddha életének ürügyén, hiszen, mint Buddha mondta:

"Ha valaki lát engem, a dharmát (tanítást) látja, és aki látja a dharmát, az engem lát."

Bevallom, én egy idő után már csak azért olvastam tovább, milyen kiszólások jöhetnek még a ma emberének okulására, de aztán be kellett látnom, nem éri meg a szenvedést.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.