Általános cikkek bret easton ellis könyvfesztivál

Bret Easton Ellis lesz a sztárvendég!

Valuska László | 2008. január 29. |
Április 24-27 között én egy igazi fanatikus rajongóként fogom követni kedvenc amerikai írómat, az Amerikai Psychóval híressé vált Bret Easton Ellist, aki a jubileumi, XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz.

Miért ő az egyik kedvenc?
Az Amerikai Psychó egyik szép jelenetében egy porszívón kergeti be az életunt és perverz Bateman a patkányt a nőbe (eufémizmus). Sok volt elsőre ez a jelenet akkor, majd két perccel később nagyon megszerettem a könyörtelen társadalomkritikát benne: szétszedte az értékek nélküli magányos milliomos gyerekeket (Nullánál is kevesebb), majd a legjobb művében az újgazdag menedzsereket (Amerikai Psychó) és a Glamorámában a divat kapitalista testkultuszát, illetve megrágja és kihányja azt az MTV-generációt, aminek fontos tagja ő is. Kritikáiban valamiféle iróniát találtam. A Holdparkban önmagát vizsgálja, az önreflexió célja szembenézni és lerombolni az Ellis-mítoszt, miközben ezzel is a mítoszt építi. Na néhány mondatban ezért szeretem BEE-t, mert majd ide jön, elszív két csík kokaint, berúg, aláír néhány könyvet, ad néhány interjút (nekünk tuti), majd haza megy, miközben azt sem tudja, hol van. Zseniális.

Bret Easton Ellis életrajza a Wikipedián>>
BEE honlapja>>
BEE a könyvesblogon>>



Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója hozzátette: a könyvkiadók éltek azzal a lehetőséggel, amelyet az új helyszín, a Millenáris nyújt számukra, azaz átlagosan 25 százalékkal nagyobb standokon mutathatják be kínálatukat április 24. és 27. között.

Felidézte, hogy az irodalmi fesztiválnak 14 éven át helyet adó kongresszusi központ már nem biztosított fejlődési teret az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó eseménynek, amelyet tavaly már 55 ezren kerestek fel.

A Millenáris, amelynek a Csodák Palotája kivételével az összes épületét elfoglalja majd a könyvfesztivál, számos kísérőrendezvénynek is helyet ad. A termekben és a szabadtéri színpadokon a hagyományokhoz híven szakmai tanácskozások, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, díjátadások lesznek. A Fogadóban például a gyermek- és ifjúsági kötetek, a tankönyvek és a képregények kiadói kapnak helyet, a Jövő Házában a külföldi kiadók és a legnagyobb magyar műhelyek rendezkednek majd be.

A fesztivál díszvendég országa Kína lesz; a világ legnépesebb államának könyvtermése száz négyzetméteres standon mutatkozik be a magyar olvasóknak, és a leghíresebb kínai csoport, a szecsuáni táncegyüttes is fellép majd.

Egyiptom személyében az első arab országot köszöntheti a fesztivál, és a mintegy húsz ország között Portugália, Spanyolország, Franciaország és Oroszország standjait is megtekintheti a közönség, míg a német nemzeti stand a szokásokhoz híven ismét az egyik legnagyobb lesz.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.