Általános cikkek

Brad Pitt pornót nézett, Norton Gollamra fogyott a Harcosok klubja kedvéért

.konyvesblog. | 2015. január 13. |

tumblr_nepqg2zcmv1t3fd6go1_500.gif

Az igazi Harcosok klubja-rajongók tudják, hogy a film majdnem minden jelenetében van egy starbucksos pohár, hogy a DVD-változat elején a warning képkocka a copyright ismertetése után Tyler Durden üzenetévé változik át, és hogy még maga Chuck Palahniuk is jobban szereti a moziverziót, mint a saját a könyvét. Bár a Harcosok klubjának egyes számú szabálya, hogy nem beszélünk a Harcosok Klubjáról, a HuffPost most még is összeszedett tizenegy kevésbé közismert érdekességet a történetről és a filmről. (A regény folytatása képregényformában érkezik áprilisban.)

1. Edward Nortonnak Gollamra kellett fogynia a narrátor szerepe kedvéért

A stáb tagjai közösen döntöttek úgy, hogy a főszereplő két személyisége külsőleg legyen a totális ellentéte egymásnak – derül ki Edward Norton egyik régi interjújából.

„A narrátor srác teljesen megbízhatatlan elbeszélő abban az értelemben, hogy miközben azt mondja: „Kemény fából faragtak, erőteljesnek érzem magam”, a teste valójában összetört és gyenge. Brad pedig úgy döntött, hogy kinézetre ennek éppen az ellenkezője lesz, hiszen Tyler karaktere azt jeleníti meg, amilyennek a narrátor látja saját magát. Így aztán Brad radikálisan megnövelte a testtömegét a film kedvéért: kigyúrta magát, hatalmas lett, napbarnított és gyönyörű, miközben nekem Gollammá kellett válnom.”

Egyébként Norton szerint a narrátor karaktere nemcsak Gollamra, hanem a Zabhegyező főhősére, Holden Caulfieldra is emlékeztet, hiszen kettejük belső narrációja nagyon hasonló.

2. Férfiak és nők egyaránt tudni akarták, hogy hol lehet az igazi harcosok klubjához csatlakozni

tumblr_mi4pzjj4ni1rmtenjo2_500.gif

Chuck Palahniuk egy 1999-es interjúban elárulta: az író-olvasó találkozókon, dedikálásokkor rengetegen megkérdezték tőle, hol lehet igazi harcos klubokhoz csatlakozni. A kérdezők jelentős része pedig nő volt.

Bár Palahniuk hallott pletykákat néhány létező Harcosok Klubjáról New Jerseyben és Londonban, sosem adott használható információkat a reménykedőknek. „Olyan volt, mintha azt mondtam volna nekik: bocsi, de mindez teljesen kitalált, hamis. Összetörtem a szívüket”

3. Brad Pitt pornót nézett és Káma Szútrát olvasott, Helena Bonham Carter pedig napokig orgazmust szimulált a művészi szexjelenetek érdekében

tumblr_ni1b603i6z1u3avgoo1_500.gif

A vizuális effektekért felelős Kevin Haug a film híres szexjelenetéről árult el kulisszatitkokat. Fincher szándékai szerint olyannak kellett lennie, mintha a Rushmore-hegy egyik szobra közösülne a Szabadság-szoborral –a művészi hatás érdekében a jelenetre még CGI animációval is rásegítettek. Brad Pitt pornófilmeket nézett, hogy elsajátítsa a különféle extrém pózokhoz szükséges mozgást, ám kiderült, hogy a pornók ilyen tekintetben unalmasak, hiszen ugyanazok a pózok ismétlődnek bennük, ezért Pitt a továbbiakban inkább a Káma Szútrát tanulmányozta.

Helena Bonham Carternek nem a mozgással, hanem az orgazmushangokkal gyűlt meg a baja: „Napokon keresztül csak a szex-jelenetek hangját vettük fel. Először kínos volt, aztán megszoktam. Elég szédítő élmény folyton hiperventillálni, de végül, azt hiszem, elsajátítottam a technikát. Ez volt az egyik fő dolog, amit megtanultam a forgatás alatt: az ismétlődő kamuorgazmus.”

4. Brad Pitt hasa olyan kemény volt a forgatás alatt, hogy Edward Norton eltörte rajta az ujját

A két főszereplőnek, Edward Nortonnak és Brad Pittnek a filmben többféle verekedés-jelenetben is részt kellett vennie, és időnként bizony rendesen is megütötték egymást. „Egyszer például eltörtem a hüvelykujjam Brad hasán” – poénkodott Norton. De nem ez volt az egyetlen sérülése a forgatás alatt: „Térdek a mellkasunkban. Törött bordák. Szinte belénk szorult a levegő”.- panaszkodott Noton, Pitt szerint viszont éppen ez mutatja meg, milyen vagányak is ők.

5. Pitt és Norton egy keresztanyától tanult meg szappant készíteni

A forgatások előtt Auntie Godmothers nevű kaliforniai szappanbutik tulajdonosnője, Cheryle-Anne Townsend megtanította Nortont és Pittet a szappankészítés művészetére – igaz, a filmben látható termékeket mégsem ők, hanem az Auntie Godmother gyártotta. A tulajdonosnő egy 2010-es Facebook-posztban azt is elárulta, hogy a filmesek annak idején egy termelői piacon fedezték fel őt és a cégét.

6. Tyler és Marla karakterének mintái valós személyek: Palahniuk hat barátját írta bele a könyvbe

tumblr_mqjt0aspaf1s13iszo1_500.gif

Az igazi Tyler valójában egy festő, aki hajlamos az apró kihágásokra: többször betört például bontás előtt álló, lezárt épületekbe, hogy kimentse onnan az apró csecsebecséket, berendezési tárgyakat. Palahniuk megrögzött neo-romantikusként jellemzi a barátját, aki szentül hisz többek között abban, hogy a számítógépes rendszerek összeomlásával egy jobb hely lenne a világ.

A Marlát inspiráló barátnőhöz vicces anekdota is kapcsolódik: mikor Palahniuk még csak kezdő író volt, a lány azzal viccelődött, hogy ha híres lesz, igazán összehozhatná Brad Pittel. A Harcosok Klubja forgatása alatt aztán ez be is következett – az író mind a hat, a főszereplők személyiségét inspiráló barátját bemutatta a stáb tagjainak, ami valahogy így nézett ki: Tyler, ez itt Tyler, Marla, ez itt Marla.

Palahniuk egy tavalyi interjúban azt is elárulta: az igazi Tyler és Marla egyáltalán nem hasonlítanak filmbeli önmagukra. Tylernek például hosszú szőke haja és Krisztus-szakálla van, Marla pedig egyáltalán nem olyan jellegzetes külsejű, mint Helena Bonham Carter.

7. Fincher szerint a film világítás-technikája olyan, mintha egy bevásárlóközpontban lennénk az éjszaka közepén

A film éles megvilágításában minden piszkosabbnak tűnik, mint egyébként. David Fincher az egyik népszerű amerikai bolthálózat, a 7 Eleven éjszakai fényviszonyait nevezte meg mintájául: „Egyáltalán nem féltünk a színektől, sőt, a teljes színskálát meg akartuk mutatni a filmben. Körülbelül úgy, mintha bemennél éjszaka a 7 Elevenbe, ahol minden zölden fluoreszkál. Ahogy a zöld fény megcsillan a celofán csomagolásokon, azt akartuk a filmben is megvalósítani, de úgy, hogy itt az emberek bőre ragyogjon.”

8. A jégbarlangos jelenetben jó eséllyel Leonardo di Caprio titanicos haldoklásának hangjait is felhasználták

A Harcosok klubja animációit a Blue Sky Stúdió készítette, akik szerződésben voltak a korábban a Titanicon dolgozó VIFX nevű céggel – így a Blue Sky rendelkezésére állt többek között a Titanic légzéshangjainak anyaga, amiből fel is használtak elemeket a jégbarlangos jelenetnél. Ám azt viszont végül is nem lehet tudni, hogy Leonardo di Caprio utolsó titanicos lélegzetvételei bekerültek-e e filmbe.

9. Norton és Fincher szerint a Harcosok klubja a Diploma előtt ellentéte

tumblr_mt14mzfppy1rqy6g8o1_500.gif

A rendező, és a narrátort játszó Norton egyaránt úgy vélik, hogy a Harcosok klubja és a Diploma előtt között kapcsolat van. A ’60-as évekbeli filmklasszikus ugyanis arról az állapotról szól, amikor a felnőttkor küszöbén állva az élet még tele van lehetőségekkel és elvárásokkal, olyannyira, hogy az ember azt sem tudja, melyik ösvényt válassza. Aztán Mrs. Robinsont választja, ami rossz döntésnek bizonyul, de ez is része a beavatásnak, és végül a rossz ösvényről, a maga kreálta összevisszaságból visszatalál a helyes útra. A ’90-es évekbeli Harcosok Klubja éppen az ellentéte ennek: egy olyan fiatal férfiról szól, aki előtt egyáltalán nincsenek lehetőségek, és aki el sem tudja képzelni, hogy hogyan változtathatna az életén.

10. A Harcosok Klubja egy buddhista film

Norton és Fincher abban is egyetértenek, hogy a narrátor által bejárt életút tulajdonképpen a buddhizmus felé vezető útra emlékeztet. A buddhisták szerint ugyanis kétféle világ van: a Samsara, vagyis a zavar, a diszharmónia világa (ebben élünk mi); és a Nirvana, ahová csak a megvilágosodás által juthatunk el. Az megvilágosodás felé pedig az általunk megszerzett tapasztalatokon át vezet az út. Fokozatosan magunk mögött kell hagynunk mindent: szimbolikus értelemben még a szüleinket, a tanárunkat, az istenünket is meg kell ölnünk. A Harcosok Klubja narrátora a lemondások első fázisán már túl van, amikor találkozik Tylerrel: ketten együtt indulnak harcba a világ rendje ellen. Az út végén azonban a narrátornak a tanárával is le kell számolnia. Ilyen szempontból a Harcosok Klubja az éretté válás története is.

11. Pitt és Norton próbáltak nem beszélni a Harcosok klubjáról

A klub szabályainak megfelelően Brad Pitt és Edward Norton igyekeztek nem beszélni a Harcosok Klubjáról – még azokban az interjúkban sem, melyekben direkt arról kérdezték őket. A történet egyik legfrappánsabb összefoglalása mégis kettejüktől származik: „Egy történet két barátról, akik amatőr boxoló-klubot alapítanak szerencsétlen fiatalembereknek, de aztán egy nő közéjük áll.”

 

 

 

 

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.