A Booker mellé a Costa-díjat is elnyerte Mantel

.konyvesblog. | 2013. január 30. |

Hilary Mantel: Holtaknak menete

Cartaphilus, 426 oldal, 2012, 2967 HUF

Az elmúlt hónapokban Hilary Mantel sorra döntögette a rekordokat: nem elég, hogy tavaly októberben Booker-történelmet írt (női és brit szerzőként is ő volt az első, aki duplázni tudott), de kedden este ő zsebelhette be a Costa Év Könyve Díját (Costa Book of the Year), és a vele járó 30 ezer fontot is. A Holtaknak menete című könyve így az első olyan mű, amely gyors egymásutánban a Man Booker mellett a Costa Év Könyve Díjat is elnyerte.

A Costa Book Award január első napjaiban öt kategóriában hirdetett győztest (a legjobb regény, bemutatkozó regény, életrajzi mű, költészet és gyermekkönyv mezőnyben); ők 5 ezer font díjazásban részesültek, és a zsűri közülük választotta ki azt, aki végül hazavihette az év könyve díjat. (A legjobb regény díja már január elején Mantelé lett, és sokan végig őt tartották a legnagyobb favoritnak a fő-fődíjra is. Érdekesség egyébként, hogy az életrajzi mű kategóriájában egy házaspár, Mary és Bryan Talbot nyert, mégpedig egy képregényes memoárral. Ebből egy kis részt itt meg lehet tekinteni.)

A zsűri elnöke kedden este elmondta, hogy a testületben egyhangú döntés született, egész egyszerűen azért, mert a Holtaknak menete kiemelkedett a mezőnyből, ez volt a legjobb könyv. Jenni Murray ugyanakkor visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint Mantel helyett egy olyan szerzőt kellett volna választani, akire kevesebb esik a reflektorfényből, ez ugyanis – hangsúlyozta – a végső döntés szempontjából „teljességgel irreleváns” volt.

A Holtaknak menete lényegében a Farkasbőrben folytatása: miután Boleyn Anna nem tudta fiúörökössel megörvendeztetni VIII. Henriket, a király Jane Seymourra vetett szemet. Henrik meg akar szabadulni Annától, a legkevésbé sem dicső feladat pedig Cromwellnek jutott, akinek minden ravaszságára szüksége van, sőt, még többre is, hiszen egykori ellenségeivel kell szövetkeznie.

Mantel sikerszériája tehát töretlen, amit a fentieken kívül bizonyít az is, hogy a Royal Shakespeare Company ősszel induló új évadában debütál majd a Farkasbőrben és a Holtaknak menete című regények színpadi változata. A Cromwell-trilógia befejező részét egyébként 2015-re ígéri az írónő.

Forrás: Guardian, Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.