Általános cikkek agave 2008 block

Csakis Bogart-rajongóknak

Könyves Magazin | 2008. december 22. |

Szegedi László is elolvasott egy könyvet, hogy megírja nekünk, ez elég rendes dolog, köszönjük.

Lawrence Block: A betörő, aki Bogartnak képzelte magát, Agave, Bp., 2008.

Be kell vallanom, eleve prekoncepciókkal kezdtem olvasni Lawrence Block A betörő, aki Bogartnak képzelte magát című regényét. Mik voltak ezek a prekoncepciók? Lássuk.

1.) Éppen pár héttel ezelőtt jutottam hozzá Dashiel Hammett A máltai sólyom című könyvéhez, aminek filmváltozata megjelenik a betörős regényben, sőt a fő motívum, a sólyomszobor a könyv borítóján is. Elég élvezetes olvasmány volt.

2.) Egyszer egy réges-régi, talán meg sem történt látogatás során már elkezdtem olvasni a házigazda polcán heverő Block-könyvet, de az első pár oldal után abba kellett hagynom, részben mert nem volt túl izgalmas, részben, mert a vendégség hamar véget ért.

3.) Bogart filmlegenda, ugyebár, elég a Casablancát említeni. Ráadásul Philip Marlowe szerepét is eljátszotta, amit a kemény magándetektíves regények alappilléreként tartanak nyilván.

No és lássuk, mire jutottam A betörő, aki Bogartnak képzeli magát elolvasása során. Először is, a borító egyszerűen remek. Mint minden Agave-könyvnél, ezt is jól eltalálta Kuszkó Rajmund. Szellemesen jelennek meg rajta a történet elemei, jól illik a történet világához. Sajnos a fordítás már nem volt ennyire kedvemre való, volt a szövegben pár apró hiba, de ami nagyobb baj, megmaradt az eredeti szövegből az amerikai kultúra rengeteg elemére (tévéműsorokra, színészekre) való utalás, aminek fele sem ismerős a magyar olvasó számára. Ezeket esetleg lábjegyzetezni lehetett volna, de akkor úgy telefirkálhatták volna a könyvet, mint a régi Jókai-köteteket. A legjobb lett volna ezeket a kétségkívül hangulatos, de érthetetlen utalásokat kihagyni.

A regény lírai alapszituációja ugyanaz, mint a szerző többi betörős könyve esetében: főhősünk egy rablás alkalmával a szekrénybe kényszerül, utána pedig jönnek a bonyodalmak. Sajnos a cselekmény kissé vontatott, bár kétségkívül kellemesen el lehet merülni egyéni és hangulatos világában. Hiszen ki ne szeretne szabadon ki-be járkálni vadidegenek lakásában, megpihenni, ha kedve tartja, és végigmérni a családi fotókat? A könyvben megjelenő, és a történetet valamennyire befolyásoló Bogart-filmek bemutatása is rendkívül jó ötlet, a filmek érdekesen folynak a főszereplő életébe. Viszont nincs igazán funkciója az idővonal keverésének, a jelenetek felcserélésének, ez a fogás inkább csak hatásvadásznak tűnik, akárcsak az, hogy bizonyos információkat megtörténtük után csak 1-2 oldallal tudunk meg. Mire jó ez a késlekedés? Ráadásul bele is zavar az E/1. személyű elbeszélő módba. A karakterek jók, élvezetes olvasni róluk, de a cselekményt mintha nem mindegyikőjük vinné előrébb. Talán kissé túl mesterkéltek, mintha a szerző a Karakteralkotás Nagykönyvét követte volna szigorúan a megalkotásukkor.

A könyvet nyugodtan meg lehet venni karácsonyra ajándékba, de csakis Bogart-rajongónak, vagy olyan krimiszerető barátunknak, aki Raymond Chandler összes regényét kívülről fújja már, és valami könnyed kikapcsolódásra vágyik, amit erőlködés nélkül olvashat utazás közben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.