Általános cikkek foci litera vb2010 balázs attila

Balázs Attila: Mi a Jabulani? Mi?! - Foci Vb a Literán

Könyves Magazin | 2010. június 15. |

A dél-afrikai labdarúgó-világbaknokság idején, A Litera meccs embere című, egy hónaposra tervezett rovatábaan, a mérkőzések egy-egy érdekes vagy valami miatt nevezetessé vált szereplőjére irányítja az olvasók figyelmét. - A mai szerző Balázs Attila.

Úgy látszik, a lasztiba csúcstechnológiával beépített vakondtúrás. Fiktív zsombék. Jól megszívta szegény Green. Nem mintha az angoloknak nem lenne igazi rémálomszerű kapusgondjuk, csak valami tényleg: van ezzel az izével. Azt mondják szaknyelven, hogy szitál a levegőben. Piszkosul amúgy, lehet látni. De ott még oké, hanem olyan, amikor földet ér, olyan fura gellert kap landoláskor, ami további pályáját végképp kiszámíthatatlanná teszi. Kiváltképp ha kettőt is sikerül pattannia. Valószínűleg ezt kapta be szegény Green (is). Mindkettőt egyszerre. Mondhatni: a kapus félelme a dupla fenekű Jabulanitól. Szegény, szegény Mr. Green. Meg az ő félresikerült ölelése. Ugyanakkor gondolkodjunk angolosan: esetleg ha esne az eső, az normálissá tenné ezt az idióta labdát. Amolyan kontra-effektus gyanánt. Oké? A válasz várat magára. Ezek a hülye vuvuzelák viszont tényleg akárha: az esőt kérnék. Mesebeli Afrikában, hol zsiráf sétál pongyolában... Na, jó, jó. Mert szegény Green. Legyünk tisztelettel. Egy ember élete, karrierje megy itt tönkre? Tiszta tragédia. Szegény-szegény goalkeeper Green.

Amúgy jópofa a Jabulani. Majdnem kerek. A jelenlegi lapostévézés széthúzva gyakorta amolyan rögbi labdának mutatja. De mintha a pályán is ez folyna legtöbbször. Rögbizés. FUCK OFF! ’KILL YOUR MOTHER YOU SON OF A BITCH. És hozzá ez a tojás bőrkinövés. Szegény kapus Green! MY POOR CHILD. (Utóbbi Shakespeare: A windsori víg nőkből. /?/)

Szóval, a Jabulani nem vicc. Egyenest tragédia. Tulajdonképpen rossz metafora. Az egyenes álompálya és a kacskaringós valóság erősen jojózó szerencsétlen metaforája. Maga a galád összeesküvés. Sötét nagyhatalmak obskúrus játéka, pénzsóvár tőke bőrtöke, focilabdára mázolt, kapusokat elvakító stilizált pina, levegőben kacsázó ómen, egy nagy fasz. Levegő elfuserált bőrkötésben. Tudathasadás, duplázott én. Egyetlen embernek van esélye megharcolni ellene! Csak Ikerkaszilyásznak, ugye, mert ő eleve ketten van a kapuban. Várjuk is, mit kezd vele. Ember, aki már majdnem félisten, s legyőzi a szörny félszemű és féleszű Jabulanit. A Nagy Vuvuzella észbontó danadázása közben. Iker barátunk ismeri ezt a viaszt. Neki nem csúszik ki uccse! Hajrá, spanyolok! A paradoxális filozófia szerint meg úgyis a németek győznek, mert a foci az olyan játék, ugye.

Na, szóval, azt mondják értő emberek, hogy a Jabulaniba pontrúgásnál pl. a szelepénél kell jó nagyot belekúrni. Akkor úgy horpad be, ahogy kell. Seggbe rúgott ember dühével száguld a maga pályáján, szinte háló sincs, ami megfogja. Részeg meteor, meghibásodott rakéta, eszméletlen erővel elhajított vesemelegítő, ágyúból kilőtt darab sonka, ember legyen a talpán, aki szembenéz vele. Rémisztő Jabulanival. Közben amit még mondanak, az az, hogy a Jabulami könnyedébb, mint a többiek. Könnyű műfaj tulajdonképpen. Operett, a kiszámíthatatlanság faktorával súlyosbítva. Személy szerint roppant kíváncsi lennék, David Beckham mekkora kifliket kanyarítana. De szegény-szegény David, itt nem rúghat Jabulaniba.

Korábbi szövegek: 

Benni nagy napja - Zelki János írása

Két igaz ember boldog - Schein Gábor írása

Messi - Garaczi László írása

 

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!