Hírek nobel 2007

Atwood, Roth vagy Murakami kapja az irodalmi Nobel-díjat?

.:wendy:. | 2007. október 08. |

Mint minden évben idén is elkezdődtek a találgatások, hogy ki fogja kapni a 2007-es Irodalmi Nobel-díjat. Az eredmény néhány héten belül megszületik, ám pontos időpontot még nem jelölt meg a Nobel Alapítvány bizottsága.    

Az Irodalmi Nobel-díjat 1901 óta ítélik oda, kapták már meg világszerte ismert írók és költők, csakúgy, mint a széles olvasóközönség előtt addig ismeretlen alkotók. A világháborús években: 1914-ben, 1918-ban, 1935-ben, valamint 1940 és 1943 között nem volt díjazott, hanem a díjjal járó összeget - amely egyébként 2000-től 10 millió svéd korona - a bizottsághoz tartozó speciális alapnak juttatták. (A díjazottak teljes listáját megtekintheti itt.)

Több irodalmi portál, blog is foglakozik azzal, hogy ki is lesz az idei nyertes, az angolok persze mint mindenre itt is fogadásokat kötnek. Íme néhány esélyes a Literary Saloon felsorolásából:

Claudio Magris 5/1
Philip Roth 7/1
Tomas Tranströmer 7/1
Adunis 8/1
Amos Oz 10/1
Haruki Murakami 10/1
Joyce Carol Oates 10/1
Margaret Atwood 20/1
Milan Kundera 20/1
Thomas Pynchon 20/1
Mario Vargas Llosa 50/1
Salman Rushdie 100/1

A New York Times könyves blogja, a Paper Cuts szerint is esélyes nagy kedvencünk a kanadai írónő, Margaret Atwood, akinek neve szinte minden évben felmerül és a svéd költő Tomas Tranströmer, valamint ne feledkezzünk meg Bob Dylanről, akinek nevét 2004 óta emlegetik, mint az első dalszerzőt, aki megkaphatja a legrangosabb irodalmi elismerést.

A Paper Cuts értesülései szerint a két legesélyesebb, a számunkra lehet nem túl ismert Ko Un, koreai költő, és Adunis, szír költő. Emellett a második körbe ők Amos Oz, izraeli regényírót, Don DeLillo és Corman McCarthy amerikai regényírókat és végül Mario Vargas Llosa és Carlos Fuentes, latin-amerikai szerzőket hozzák, utóbbiak szerintük megosztva kapnák a díjat. 

Végezetül idéznénk Marlon James jamaicai szerzőt, és bloggert, aki blogján érdekes esélylatolgatásba kezdett. Nézzünk hát néhányat a szerinte lehetséges nyertesek közül. 

Egy eddig teljesen ismeretlen kelet-európai író vagy költő. Egyszerre mellette és ellene is szól, hogy az utóbbi tíz évben a díjazottak között hét európai volt.

Margaret Atwood. A legutóbbi női díjazott Elfriede Jelinek díjazása nemzetközi botrányt kavart. Sokan nem értettek egyet a döntéssel és noha maga az írónő nagy és váratlan megtiszteltetésnek tekintette a díjat, voltak fenntartásai vele kapcsolatban és a díjátadóra sem ment el, amelyet rossz egészségi állapotával magyarázott. Beszédét videóról vetítették le. Marlon Jones szerint a díjkiosztó bizottság most ezt a csorbát szeretné kiköszörülni Atwood díjazásával, hiszen ő minden szempontból megfelelő választás lenne: provokatív és közkedvelt, rengetegen olvassák, ám mindez hátrányára is válhat: nem eléggé provokatív ahhoz, hogy politikailag állást foglaljon például.

Philip Roth. Amerika egyik legnagyobb élő írója. Ellene szólhat, hogy fehér és amerikai és férfi. A bizottság Jones szerint jobban kedveli a hátrányosabb helyzetű szerzőket.

Haruki Murakami. Még nem érte el pályája csúcspontját, egyre jobb és jobb regényeket jelentet meg. Gao Xingjian (2000) óta nem volt ázsiai nyertes.

Adunis. A szíriai költőről régóta suttogják, hogy a bizottság kedvence és növeli az esélyeit az is, hogy 1996 óta nem nyert költő. Ellene szólhat, hogy a széles olvasóközönség előtt nem túl ismert.

Milan Kundera. Talán csak azért nem kapta meg eddig a díjat, mert mindenki azt hiszi, beleértve a Nobel bizottságot is, hogy már régen odaítélték neki.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.