Arthur királyról szól a májusban megjelenő Tolkien-mű

.konyvesblog. | 2012. október 12. |

A Tolkien-rajongók előre dörzsölhetik a tenyerüket, a HarperCollins ugyanis bejelentette, hogy az író egy eddig még soha nem publikált elbeszélő költeményét készül megjelentetni jövőre. Középfölde helyett a középkori Angliába vezeti el olvasóit a mű, egészen pontosan a költemény. Tolkien ugyanis verses formában vetette papírra a The Fall of Arthur (Arthur bukása) című történetet, amely a legendás király uralkodásának utolsó napjait idézi fel, harcát a trónjára ácsingózó Mordreddel.

A művet még A hobbit előtt kezdte el írni Tolkien. A kiadó részéről Chris Smith a Guardiannek „váratlan meglepetésnek” nevezte a hírt, hogy Tolkien befejezte ezt a művét, és egészen rendkívülinek nevezte a publikálás előtt álló könyvet, amely szerinte új életet lehel Anglia egyik legnagyobb hősébe, és a romantikus máztól megfosztva nagyon is komplex, emberi lényként ábrázolja Arthurt.

A mintegy 200 oldalra rúgó könyv szerkesztésében az író fia, Christopher Tolkien is részt vett. A kötet angolul várhatóan 2013 májusában jelenik meg, az igazán türelmetlenek azonban addig is ízelítőt kaphatnak a The Fall of Arthur kezdő soraiból:

"Arthur eastward in arms purposed
his war to wage on the wild marches,
over seas sailing to Saxon lands,
from the Roman realm ruin defending.
Thus the tides of time to turn backward
and the heathen to humble, his hope urged him,
that with harrying ships they should hunt no more
on the shining shores and shallow waters
of South Britain, booty seeking."