Általános cikkek 2007 agave laurell k hamilton

A vámpírokkal dugást is meg lehet unni

.:sz-b:. | 2007. szeptember 03. |
C+
Laurell K. Hamilton: Égkék bűnök, Agave, Bp., 2007.

Az Anita Blake-sorozat indulásakor már masszív Buffy- és Angel-rajongó voltam, őszintén kedveltem a vicces, de azért izgalmas vámpíros-szörnyes történeteket, magam is meglepődtem, de ez van. Az Anita Blake-történetek tökéletesen beleillettek a sorba, jó dumák, kidolgozott világ, ami annyiban tér el a miénktől, hogy természetes, haha, a természetfölötti lények léte, és többé-kevésbé a törvény is elismeri őket. Anita Blake halottkeltőként dolgozik, vitás jogi ügyekben szólítja elő például a sírból az elhunytakat, hogy ugyan mondják már meg, volt-e végrendeletük, és valóban öngyilkosok lettek-e. Közben a rendőrség is rendszeresen igénybe veszi a szakértelmét, ugyanis elismert természetfölötti-szakértő, emellett akkreditált vámpírhóhér is, aki bírósági végzéssel a kezében vadássza le és végzi ki a megvadult vérszívókat. Tökéletes alapfelállás, kár, hogy mostanra már teljesen el lett cseszve az egész.

Az a tippem, hogy idővel kialakult egy stabil Laurell K. Hamilton-rajongói réteg, aminek zömét több mint valószínű, hogy ún. darkos (béna szó, de nincs jobb, grufti esetleg?) csajok adják (ld. a másik Hamilton-sorozat első részét), nekik pedig arra van igényük, hogy Anita Blake lehetőleg ne vadássza a vámpírokat, hanem dugjon velük, és tegye ugyanezt a vérfarkasokkal is. Meg azért büntessen is, de csak a rossz szörnyeket, akik bántani akarják a mi jó szörnyeinket. A sorozat iksz rész óta másról sem szól, Anita Blake köteteken keresztül örlődött a vérfarkas és a vámpír szeretője között, miközben a sztori maga csak úgy tessék-lássék bujkált a háttérben. (A legszörnyűbb az érzelmeikkel küzdő, érzékeny férfivámpírok bevezetése, hát egy vámpír nekem legyen ijesztő halott, köcsög intrikus, az isten szerelmére!) Plusz a jó dumák is el-elmaradnak, szinte látszik, hogy eltelt harminc oldal, muszáj beszúrni valami jó Blake-es beszólást, amik így azért annyira mégsem viccesek.

Talán az írónő is érezte a súlyponteltolódást, úgyhogy az utóbbi két regény, a Leláncolt Nárcisszusz és az Égkék Bűnök már próbál visszahozni valami sztorit, sajnos eléggé erőtlenül, de ez egyelőre elég ahhoz, hogy a következő részt is elolvassam, aztán meglátjuk. (Állítólag persze a folytatás lesz a legdurvább dugós fronton, úgyhogy nem áll meg az elméletem, de mindegy.) Hogy a mostani kötetről is ejtsünk pár szót: van némi véres mészáros utáni nyomozás, plusz bonyolódnak a vámpíros ügyek, egy fővámpír a vágy erejével (hogy máshogy) próbálja a hatalma alá hajtani Anita Blake-et, ennek keretében gonosz idegen vámpírok látogatnak a városba, egy másik vámpírt csak a dugással lehet megóvni a szörnyű sorstól, van még benne vámpíros szexjelenet, meg vérfarkasos szexjelenet. Meg még egy vámpíros. Ha a következő rész valóban olyan, mint mondják, sajnos örökre le kell számolnom a filigrán halottkeltővel.

(Az Agave kiadványait viszont átnézhetne megjelenés előtt még egyszer valaki, mert bosszantó elütések, helyesírási hibák vannak bennük.)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.