Itt vannak az Alfabéta-díj jelöltjei

-Szűcs Gyula- | 2011. április 20. |

Idén is a tavaszi Képregényfesztiválon adják majd át a Magyar Képregényszövetség Alfabéta-díjait, és mi idén sem csinálunk belőle titkot: a Litera-különdíjas Dobozváros írójának, Lakatos Istvánnak drukkolunk, aki a 2009-es és 2010-es díjai után idén a Lencsilánnyal zsebelheti be negyedik Alfabétáját. A épregényfeszt idén egyébként Alfabétástul átköltözött a Gödörből a Dürer kertbe, itt adják majd át április 30-án, 15:00-tól a díjakat. A 2010-es kategóriadömping után idén ismét csak három Alfabéta lesz: legjobb Kép-regény, legjobb Kép-novella és legjobb Kép-sor.

Kép-regény kategóriában Lakatos mellett azért drukkolunk Vass Róbert nukleáris baromfijának, Ágostonnak is, hiszen ahogy itt a Könyvesblogon is írtuk, "Vass Róbertnek a humora is jó, komoly történetet is tudna írni, és mindent kiválóan megrajzol". Alfabéta-esélyes idén Kuczora Zsolt Hidegbékéje is, ami szerintünk: "80-as évek hangulatú hadügyi kémkriminovella, szépen összeszedett, kerek, formás történet". Pilcz Roland szokás szerint Kalyber Joe-val, "a régóta áhított magyar képregényhőssel" száll ringbe, akinek tavaly jött ki nyomtatásban a hatodik kalandja. Lakatos István Lencsilányáról így áradoztunk tavaly: "sajátos magyar ízvilággal bolondítja meg a Tim Burton-i gótikus mesékből elcsent hozzávalókat, a '80-as évek vége és a '90-es évek eleje tapinthatóan ott sistereg minden oldalon". Papp Imre Deveraux-történeteiből egyelőre csak annyit láttunk, hogy ez a kicsi, savanyú és az eredetihez képest kevésbé zseniális "magyar Hellboy".



Kép-novella kategóriában már most komoly összegben fogadnánk Fritz Zoltán Korhelyhajhászatárnak kiütéses győzelmére. Nem véletlenül neveztük a Pinkhell7 legjobbjának: "szívmelengető rajzstílussal és humorral idézi fel a francia ifjúsági képregények hangulatát". A legutóbbi Pinkhellben olvashattuk Haránt Artúrtól A csomagot is, amit "a látványos rajzstílus, a jópofa narráció, na meg az inváziós sci-fiket idéző harci robotok miatt" szerettünk. A Horváth Henrik-Árva-Szabó Péter duó Csendkirályáról ugan nem írtunk, de itt elolvastuk: gyönyörű szépia színekben pompázó, brutális családmese. Vári Tamás Inverze és Koska Zoltán Új Bábele azonban kimaradt, de mindenképpen pótoljuk majd a mulasztást.



Kép-sor kategóriában idén is ringbe száll a blog.hu büszkesége, a már Alfabéta-díjas Csordás Dániel-blog, ami fergeteges humorral mutatja be, hogy a Mercedesszel döngető, kigyúrt, kopasz focidrukkereknek is van lelke és érző szíve. Fritz Zoli ebben a kategóriában is Alfabéta-esélyes a 60+ című nyuggerstripjével, Fórizs Gergelyt pedig A légy esetleges győzelme kárpótolhatja amiatt, hogy a zseniálisan beteg Sea Zombiest elkaszálta az előzsűri. Oravecz Gergely a Blosszáért, a Párkocka csapata a hír24.hura kipakolt stripjeiért kapott jelölést.

Az idei zsűriben már nincs benne sem Varró Attila filmkritikus, sem Réz András esztéta, egyedül Kopeczky Csaba "képregényügynök" maradt meg a tavalyi csapatból. Zsűritag lett viszont képregényveterán szerzőtársunk, Wostry Ferenc filmkritikus-producer-Geekzblog boss, Kleinheicz Csilla, a Delta Vision fordító-szerkesztő-írója, Barabás "Grifter" Árpád, a Trillian képregénybolt tulajdonosa, valamint Zsigó Bianka művészettörténész.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.