Általános cikkek amerika irodalom halál botrány

A virginiai mészáros és a szépirodalom

vl | 2007. április 26. |

A Virginia Tech-en történt események megrázták a világot: 32 emebrt ölt meg egy dél-koreai hallgató, Cso Szjunghuj. A brutális vérengzésnek van irodalmi vonatkozása is: a tettes az egyetem irodalom tanszékén tanult, és rendszeresen írt.


A Smoking Gun megszerezte az egyik drámáját (forgatókönyvét?), amit az Index rögtön röviden be is mutatott: 

Richard: Lehet, hogy biológiailag nem vagyok az apád, de mostantól én leszek az új apád. Egy házban lakunk. Ki kell jönnünk egymással. Gyerünk, fiam, adj egy esélyt (Richard gyengéden John térdére teszi kezét)
John: Mi a francot csinálsz? (ellöki magától Richard kezét) Mi vagy te, katolikus pap?! Nem hagyom, hogy egy kopaszodó korosodó elhízott pedó molesztáljon, akit úgy hívnak, hogy Dick (farok)! Vedd le rólam a kezed, te beteg állat! Rohadj meg, te katolikus pap! Fejezd be, Michael Jackson!

A blogvilágban, a médiában is -érthetően?- a szövegekkel alátámasztották, hogy ez egy beteg ember, perszehogy megölt 32 embert. Mindezt egy olyan korszakban, amikor a legtrendibb pózapoétikai eljárás a szerző kiiktatása. A szerző halott - mondták sokan, sokféleképp.

Az olvasója válogatja, mennyire szereti, kívánja azonosítani a szerzőt az elbeszélővel (Esterházy Javított kiadásának ez az egyik pontja, a hitelesség, ami problémásá válik).

De mit mondhat itt az irodalmár?

a, igen, a fiú nem volt normális, leírt egy csomó hülyeséget

b, ezek eleve szar szövegek, nem üti meg az irodalom képzelt mércéit

c, igen, ez szépirodalom, és a gyilkosnak semmi köze a műben leírtakhoz.

Egyik kedvenc amerikai szerzőm, Bret Easton Ellis ezzel a perverz brutalitással (is) lett sikeres és hirhedt. Az Amerikai Psycho yuppie sorozatgyilkosa gyomorforgató gyilkosságokat, kínzásokat hajt végre. Legfrissebb könyvében, a Holdparkban a regény főhőse, akit szintén B.E.Ellisnek hívnak és akinek biográfiája megegyezik a szerzőjével, azzal a képzetel viaskodik, hogy valaki végrehajtja az Amerikai Psycho gyilkosságait.

Hiába minden igyekezett a szerző végleges meggyilkolására, elhantolására, majd lehugyozására: a szerző él, nagyon is. Fegyvere is van.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.