Általános cikkek amerika irodalom halál botrány

A virginiai mészáros és a szépirodalom

vl | 2007. április 26. |

A Virginia Tech-en történt események megrázták a világot: 32 emebrt ölt meg egy dél-koreai hallgató, Cso Szjunghuj. A brutális vérengzésnek van irodalmi vonatkozása is: a tettes az egyetem irodalom tanszékén tanult, és rendszeresen írt.


A Smoking Gun megszerezte az egyik drámáját (forgatókönyvét?), amit az Index rögtön röviden be is mutatott: 

Richard: Lehet, hogy biológiailag nem vagyok az apád, de mostantól én leszek az új apád. Egy házban lakunk. Ki kell jönnünk egymással. Gyerünk, fiam, adj egy esélyt (Richard gyengéden John térdére teszi kezét)
John: Mi a francot csinálsz? (ellöki magától Richard kezét) Mi vagy te, katolikus pap?! Nem hagyom, hogy egy kopaszodó korosodó elhízott pedó molesztáljon, akit úgy hívnak, hogy Dick (farok)! Vedd le rólam a kezed, te beteg állat! Rohadj meg, te katolikus pap! Fejezd be, Michael Jackson!

A blogvilágban, a médiában is -érthetően?- a szövegekkel alátámasztották, hogy ez egy beteg ember, perszehogy megölt 32 embert. Mindezt egy olyan korszakban, amikor a legtrendibb pózapoétikai eljárás a szerző kiiktatása. A szerző halott - mondták sokan, sokféleképp.

Az olvasója válogatja, mennyire szereti, kívánja azonosítani a szerzőt az elbeszélővel (Esterházy Javított kiadásának ez az egyik pontja, a hitelesség, ami problémásá válik).

De mit mondhat itt az irodalmár?

a, igen, a fiú nem volt normális, leírt egy csomó hülyeséget

b, ezek eleve szar szövegek, nem üti meg az irodalom képzelt mércéit

c, igen, ez szépirodalom, és a gyilkosnak semmi köze a műben leírtakhoz.

Egyik kedvenc amerikai szerzőm, Bret Easton Ellis ezzel a perverz brutalitással (is) lett sikeres és hirhedt. Az Amerikai Psycho yuppie sorozatgyilkosa gyomorforgató gyilkosságokat, kínzásokat hajt végre. Legfrissebb könyvében, a Holdparkban a regény főhőse, akit szintén B.E.Ellisnek hívnak és akinek biográfiája megegyezik a szerzőjével, azzal a képzetel viaskodik, hogy valaki végrehajtja az Amerikai Psycho gyilkosságait.

Hiába minden igyekezett a szerző végleges meggyilkolására, elhantolására, majd lehugyozására: a szerző él, nagyon is. Fegyvere is van.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.