Általános cikkek regény sms picidzé

Az sms-regényről ennyit

picidzé | 2008. február 08. |
E
Danke - 160 / Százhatvan, 301 oldal, 2500 Ft.

Komavary kolléga nemrég írt egy igen jó összefoglalót a mobilregényekről, de talán nem minden olvasónk tudja, hogy a mobilkultúra vadhajtásaként már az első magyar SMS-regény is megjelent. (Erről a Literán itt.) Szerzője a Danke álnevet választotta, a hivatalos magyarázat szerint azért, nehogy a könyvben ábrázolt karaktereket valós személyekhez lehessen illeszteni, szerintem egész más volt az oka, de ezt kicsit később.

Tehát SMS-regény. Igen, azt adja, amit ígér: fogadott és elküldött SMS-ekből ismerhetnénk meg egy jobb sorsra érdemes, fiatal, Pestre költözött srácot, akinek bajok vannak a csajával, drogozik az öccse, ő maga pedig igen súlyos téveszméket ápol a választékos beszéddel kapcsolatban. Ha levélregényt lehet írni, miért ne lehetne ugyanezt eljátszani SMS-ekkel? (Ezért.) Itt rögtön meg kell jegyezni, hogy el nem küldött sms-ekkel is tele van a könyv, művészi szembeállítás a kimondott és ki nem mondott szavaknak, igen újszerű ötlet, már a másodikat is untam.

A fő bajom nem a "műfajjal", a megközelítéssel, vagy a történettel volt. Nem. Az teszi igazán olvashatatlanná a könyvet, hogy ilyen üzeneteket a világon nem ír senki. Hosszú percekig kerestem rá hasonlatot, hogy mennyire életszerűtlen az egész, de csúfos kudarcot vallottam. (Maximum annyit tudnék kinyögni, hogy hát kurváradetényleg, de ilyet itt nem írok le, mert komplexusom van a sok művelt, olvasott embertől, akik a KönyvesBlog olvasótáborát alkotják.)

Talán példákkal lehetne a legjobban illusztrálni, ami szintén béna megoldás, de egyszerűen erre nincsen jobb eszköz. Szívemre teszem a kezem itt a monitor előtt és becsületszavamat adom, hogy véletlenszerűen ütöttem föl a kötetet. Hogyaszongya, párbeszéd.

Bejövő: Smsbenhívtad randira?NemVagySemmiTeTrójaiFaló!Adatátviteli csatornákon keresztül fészkeled be magad a lányok szívébe?Aztán átveszed az irányítást felettük?

Kimenő: Nem vagyok kompjútervírus. Túl sok sci-fit nézel!1idétlen hülyegyerek vagyok,aki csak ennyit tud.Hőzöngeni 160karakteren keresztül.Még csak fel sem mertem hívni!

Bejövő: Jaj,látom megint jó kedvedben vagy.Szedd össze magad,mert holnap nem szabad elsírnod magad a randi közepén!Nem lenne férfias

Kimenő: Igazad van!Köszi az észheztérítést!Megyek aludni.Kikapcsolom az agyam,ne őrölje tovább önmagamsajnáló gondolataim.Holnap fakítok,sugárzom,lehengerlek!
Erre már nem lehet többet írni. Tényleg sajnálom szegény szerzőt, mert látszik, hogy mennyit dolgozott az egésszel - ami persze főleg molyolás lehetett, hogy akkor pontosan mikor érkezzen ez az SMS, meg hogy lehet ezt tényleg 160 karakterben, meg hogy legyünk művészek kicsit. Csöpög a lapokról az izzadtság, sugárzik a tehetségtelenség, nem bírom álmodni se, hogy ezt valaki végig tudja olvasni. (Igen, direkt gyilkolom Arany Jánost.)

Talán már értik a kedves olvasók is, mirért tartom ésszerűnek az író részéről, hogy nem vállalja a nevét.

Az SMS regényről akkor ennyit.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.