A Három muskétás újra találkozott+EP

.:wendy:. | 2008. május 07. |
Salman Rushdie, Umberto Eco és Mario Vargas Llosa tizenkét év után újra közös felolvasáson vett részt a New York-i PEN World Voices Fesztiválon.

1995 októberében történelmi eseménynek adott otthont a londoni Royal Festival Hall, a világ legismertebb író közül hárman tartottak azon az estén felolvasást és beszéltek írói munkásságukról, Umberto Eco, Salman Rushdie és Mario Vargas Llosa akkor igen emlékezetes estét töltött együtt; a vacsora után Eco el is nevezte a triót a Három muskétásnak. Most tizenkét évvel később május 2-án a PEN World Voices Fesztiválon (amelynek Esterházy Péter is vendége volt) lehetőségük volt újra megismételni a találkozást.


A Három muskétás. Kép innen.

A New York-i Rochester Egyetem adott otthont az eseménynek, ahol mindhárman felolvastak, a beszélgetésen pedig Eco felsorolta a valaha intézett 12 legostobább kérdést, amit valaha feltettek neki, és ezzel együtt megosztotta az általa adott 12 legostobább választ is. Például arra a nagyszerű kérdésre, hogy "Miért pont A rózsa neve lett a regénye címe?" azt válaszolta, "Mert a Pinocchio le volt védve." (forrás: litera)

Az alábbi linkeken az egész esemény egyben meghallgatható, emellett külön is elérhetőek Rushdie, Llosa és Eco felolvasásai is.

Itt hallható az egész esemény
Umberto Eco felolvasása (olaszul)
Salman Rushdie felolvasása (angolul)

Mario Vargas Llosa felolvasása (spanyolul)
A három író beszélgetése Leonard Lopatéval (angolul)

További képek itt többek rajtuk közt Rushdie, Llosa, Eco, Ondaatje és Esterházy is.

A fesztivál kiemelt vendége volt Esterházy Péter,

aki április 30-án a New York-i Town Hall (városháza) épületében a Közélet/magánélet témakörében vett részt egy beszélgetésen, a találkozó további résztvevője volt Michael Ondaatje, Annie Proulx, A. B. Yehoshua, Coral Bracho, Rian Malan, Evelyn Schlag, Ian McEwan és Francine Prose, a PEN elnöke is. A fesztivál zárónapjánán pedig a New Yorki közkönyvtárban beszélgetett Koestenbaum Wayne amerikai íróval a háború utáni magyar irodalomban megjelenő személyes családi sorsokról. A beszélgetésen Esterházy elárulta, hogy Optimális bináris keresőfák címmel biztos, hogy ír majd egy regényt. Kifejtette, hogy matematika szakos diplomájának volt ez a címe, és feltett szándéka ilyen címmel könyvet írni. Az MTI-nek adott interjúban beszélt következő regényének témájáról is, ami még nem a bináris keresőfákról fog szólni: "Eddig csak annyi tudok, hogy kardozásnak kell lenni benne (...) ez a fő morális szempont."

A közönségtalálkozó után az MTI-nek elmondta: ő is aláírta azt a PEN-petíciót, amely a bebörtönzött újságírók szabadon engedésére hívja fel Kínát. Mint fogalmazott, egy írónak szolidárisnak kell lenni kollégájával, nem engedhető meg, hogy valakit az írásáért börtönbe csukjanak. A pekingi olimpiai játékok esetleges bojkottja kapcsán úgy fogalmazott: az egész olimpia bojkottját sajnálná, de "igenis helyénvaló" lenne a nyitóünnepségtől való távol maradással felhívni a figyelmet a jogsértésekre.

Esterházynak eddig öt regénye jelent meg az Egyesült Államokban, valószínűleg legújabb munkája, a Semmi művészet lesz a következő, amelyet lefordítanak angol nyelvre. Arra a kérdésre, megértheti-e az amerikai közönség a fociutalássokal teli könyvet, úgy felelt: "nem tűnődök ezen, meg hiába is tűnődök, nem áll módomban semmit csinálni, a könyv megvan, aztán lesz, ami lesz". Mint hozzátette, az amerikaiak annyira más utalásrendszerben élnek, annyira más a múltjuk, a történelmük, és az ahhoz való viszonyuk, hogy "egy foci ide vagy oda már nem számít."

Salman Rushdie, a fesztivál elnöke kijelentette, hogy a kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alakjának tartja a magyar írót. A PEN Word Voices elnöke évről évre egy szakmai csapattal együtt dolgozza ki a rendezvény tematikáját. A New York-i Magyar Kulturális Intézet úgy tudja, hogy az idei közélet-magánélet (Public Lifes / Private Lives) téma után jövőre kiemeltebb szerepet szánnak a magyar irodalomnak. Elképzelhető, hogy kifejezetten egy magyar írók által meghatározott irányvonallal rukkolnak elő. Az intézet a 2009-es New York-i magyar évadra készülve már most szorosan együttműködik a fesztivál szervezőivel és elnökével, Salman Rushdie-val is.