Általános cikkek vers cd hangoskönyv 2007 kötet varródani

A DANIGYEREK, LIVE

Könyves Magazin | 2007. június 30. |
B

Varró Dániel: Bögre azúr (hangoskönyv), Magvető, 2007, 66 perc.

Kelletlenül szorul a fejemre a fülhallgató: istenem, 49 versnyi időt kell kibírni cigi nélkül a szobában, nem hallom meg a mobilt; jön az előpara, mi van, ha a szipli-szeplő, prüszköl, Szilvalekvár Úr, sapkácska szavak Lovasi András ajakbiggyesztős, édeskiscsávós tónjában szántanak majd a neuronok közé. Jaj! Tett már kibírhatatlanná költőt a saját szavalattya (egy könyvtárból lopott bakelit óta nem vagyok képes Pilinszkyt olvasni anélkül, hogy a magánhangzókat ne a normál ötszörösére nyújtanám, például).

Varró Dániel hangoskönyve mázli: a kerthelyiségben spleeneskedő, puhán flegma és műnyegle skachang kimondottan jót tesz a prüszköl/durmol/szundi-féle szörnyetegeknek, amiket maximum rózsaszín halálfejes emo-csajok képesek nyakra húzás nélkül elviselni. Persze húsz vers végighallgatása után jót tenne egy kis vérfriss: legalább a bazmegek elbírnának egy csöpp hangerőfokozást, kicsi kraftot (amit szinte egyedüliként a „benned vagyok én is!” mondatrész kap meg, nyilván nem véletlenül). A cédé végére érve enyhe tengeribetegség sújthatja a gyanútlant: visszaflessel a harmadikos anyák napja alsóból, ahol az osztálytársak többsége a sor végén emelte a hangsúlyt, s nyomatékként a lábujjaira is állt, majd a következő sor elején sarokra, és így tovább, a végtelenségig. A monoton szövegelés leginkább a boci-átiratoknál zavaró: a hallgató – a kiváló stílusparódiáknak hála – vizionálja ugyan Petőfit, Téreyt, Kukorellyt, de Varró Dániel egyformán-olvasása, legyen az mégoly értő és érttetni vágyó, visszaránt a rögvalóságba. Kár.

Nem rossz cédé összességében, vihető a libegőre, a nagypapihoz, fesztiválokra elütendő az üres délutánt a nagyszínpad programindításáig. Egyetem-utóérzés, nemcsak a tematika miatt: elég okos, elég míves, elég szoft. Aki tökösebb rímekre/előadásmódra – most a jaj-nincs-a-Daninak-mondanivalója-csak-formája-féle kritikákba ne másszunk bele – vágyna, nézze meg Závada Pétert vagy Süveg Márkot egy spokenword-esten. Vagy járjon Akkezdet-koncertekre.

– sistersofmercy–
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!