Általános cikkek könyvfesztivál2008

60 ezren a Könyvfesztiválon (összefoglaló)

Könyves Magazin | 2008. április 28. |
Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: jóval több mint hatvanezer érdeklődő volt kíváncsi a könyves seregszemlére, amely idén új helyszínen, a Millenárison várta az irodalombarátokat - mondta Zentai Péter László fesztiváligazgató az MTI-nek a rendezvény zárónapján, vasárnap.

Végre egy normális helyszínre, a Millenárisra költözött a fesztivál, ahol a több száz kiállítót, vendéget és a háromszáznál is több kísérőrendezvényt normálisan el tudták helyezni. A következő évre érdemes elgondolkodni azon, hogy a Jövő házában legyen rendesen levegő, és ha ilyen jó idő várható, akkor esetleg több kiadót vigyenek ki.

Egy lázálmomban azt is el tudom képzelni, hogy egyes felolvasásokat kivigyenek a szabadtérre, hangosítani ott is tudnak. Most például a Jövő házában tartott felolvasásokat, beszélgetéseket rendszeresen megzavarták a hangosbemondó információi, illetve az általános alapzaj.

BEE és a lányrajongók


A díszvendég, Bret Easton Ellis az eddigi világsztároktól némileg eltérően huszonéves rajongók ezreit csábította a fesztiválra. Az Amerikai Psycho és a Nullánál is kevesebb szerzőjével zajlott programokon fiatal olvasók tömegei vettek részt, dedikálásain pedig hosszan kígyózott a sor - idézte fel Zentai Péter László az MTI-nek.


Fotó: Valuska Gábor


A seregszemle díszvendége, Bret Easton Ellis a rendezvény nyitónapján vette át a Budapest Nagydíjat, míg a díszvendég ország, Kína egy száz négyzetméteres standon várta a távol-keleti irodalom iránt érdeklődőket.

A díszvendég ország, Kína egyik magas szintű állami képviselője a rendezvényen jelentette be, hogy támogatási alapot hoznak létre magyar szerzők műveinek fordítására - emelte ki Zentai Péter László, megjegyezve: a kínai küldöttséget lenyűgözte, hogy a magyar kiadók mintegy ötven, kínai szerzőtől származó, vagy Kínáról szóló kötettel jelentkeztek a díszvendég tiszteletére.

Minden cikkünk Bret Easton Ellisről
Minden cikkünk a könyvfesztiválról

Jegyezzük meg, hogy máskor a díszvendégeket tessék szépen megismertetni, felépíteni a magyar olvasók számára, hiszen ezért érkeznek ide. Az átlagolvasónak ugyanis semmit nem mondott a vendégek névlistája, és ez a MKKE hibája. Míg Bret Easton Ellis nevét elég volt bedobni a közösbe, addig Kínával igenis sokkal többet kellett volna dolgozni. A programjaikon nem voltak sokan, és a standjukat sem szedték szét.


Ki lesz a következő?


Kínát sok ország fesztiválján látnák vendégül szívesen, és Magyarországot nem a szép meghívólevél miatt választották, hanem egyebek mellett azért, mert a kulturális infrastruktúrát messzemenően példásnak tartják - vélekedett a fesztiváligazgató.
Elmondta, hogy a könyvfesztiválon évek óta kimagasló felhozatallal jelenlévő Románia hivatalosan is bejelentkezett díszvendégnek, amit magas színvonalú, rohamosan fejlődő kortárs irodalma is indokol. Díszvendég országnak azonban India és a skandináv országok is jelentkeztek már - fűzte hozzá Zentai Péter László.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.