Általános cikkek külföld beszámoló spanyol

20 ezer könyvet ajándékozott a vasút Madridban

vl | 2007. április 26. |

Madridból jelenti Bea.

Madrid új oldalát mutatta meg április 23-a alkalmából rendezett La Noche de Los Libros (A könyvek éjszakája) elnevezésű rendezvényével.

A hétfon éjszakába nyúló Könyvek Éjszakája 10 óran keresztül zajlott közel 600 művész, író és zenész társaságában, a résztvevok 350 rendezvény között kőrözhettek. Spanyolországban szeretik ünnepelni a Könyv Világnapját, aminek katalán földön már évek óta van hagyománya. Madrid idén másodjára ünnepli a Könyvek Éjszakáját.

Viták, előadások és konferenciák, kerekasztal-beszélgetések, irodalmi és egyéb kulturális csevelyek, személyes találkozások a kedvenc írókkal, ingyenes kocertek az utcán, könyvesboltokban. És mindez egészen éjfélig.

A virrasztás legkiemelkedőbb fellépői között találjuk Jostein Gaardert, a Szófia világa című bestseller íróját, Antonio Gamonedat, a legutóbbi, a 2006-os Cervantes-díjas költőt és Sophie Auster énekesnőt, az íro Paul Auster lányát.

Shakespeare és Cervantes ezen a napon, egyazon évben, 1616-ban haltak meg. Ennek állít emléket a legkiemelkedőbb eseménynek számító Don Quijote.felolvasás, ami előreláthatóan 45 óran keresztül zajlik majd, és amin mindenki részt vesz, hozzávetőleg 2350 felolvasóra számítanak, akik rózsaval és emléklappal térnek haza.

Igazi atrakcióval, maradandó élménnyel és lenyűgöző látvánnyal a calle Fuencarral szolgált, izgalmas irodalmi sétára invitálta az oda tévedőt: fákra felakasztott könyvekben pompázott a madridi abszolút centrum főutcája, igy hozva elérhető közelségbe a könyveket.

Nem tudom, nalunk hogy s mint zajlott iden a Konyv Vilagnapja (sehogy- a szerk.), a Dia del Los Libros-tól hangos Spanyolország, míg a különféle rendezvények, leginkább a kiállítások és a konferenciák meg javában tartanak.

A kedvenc: mi több, a spanyol vasúttársaság, a Renfe tegnapelőtt, április 23-án 20.000 könyvet ajándékozott a veluk utazóknak.  Mi nem vonatoztunk sajnos.

Ja, és a madridi magyar vonatkozás: Márai Sándor A nővér (1946), (La hermana) című munkája az utcán alkalmilag felállított konyvesbódék kötetei között díszelgett egész nap.