Az élet legfontosabb kérdései - Barabás Zsófi

Az élet legfontosabb kérdései - Barabás Zsófi

Rostás Eni | 2018. július 26. |

racmolnar_milan.jpg

Fotó: Rácmolnár Milán

Legújabb rovatunk második részében Barabás Zsófi festőművészt faggattuk olvasmányélményeiről, aki nemcsak kortárs magyar írók műveitől kap ihletet, de Moizer Zsuzsával együtt egy óvodásoknak készült, szuper rajzos foglalkoztatót (Mindenki tud rajzolni, Scolar, 2015) is jegyez.

01.Könyv, amit bárcsak én írtam volna

Muraszaki Sikibu Gendzsi regénye (Gendzsi szerelmei címmel is megjelent – a szerk.) című művét. A könyv a 11. századi japán udvari életét mutatja be. Végtelenül izgalmas, különleges írás.

gendzsi.jpg

02. Kedvenc könyvszereplő

A tizenöt éves kapitány az első, aki eszembe jut. Imádtam a Jules Verne-regényeket 11-12 éves koromban. A másik Eiji Miyake, aki David Mitchell number9dream című könyvének főhőse. Ezt a regényt Tokióban olvastam, mikor 4 hónapig kint tanultam. Érdekes volt ugyanazokon az állomásokon, tereken áthaladni, ahol a történet játszódik.

03. Könyv, amit legutóbb ajándékba adtam

Yuval Noah Harari Sapiens – Az emberiség rövid története című könyvét vettem meg, de úgy, hogy még nem olvastam. Ezt ritkán teszem, de tudom, hogy lassan én is sort kerítek rá.

04. A következő könyv, amit elolvasok

Szabó T. Anna Határ című kötete, és az Írások és beszélgetések Barbara Hepworth-szel (Sophie Bowness szerk.: Barbara Hepworth - Writings and Conversations, Tate Publishing, 2016) című könyv lesz a következő.

05. A könyv, amin a legtöbbet nevettem

Tóth Krisztina Hazaviszlek jó? című novelláskötetében a Kéménykárt olvasva konkrétan csorgott a könnyem a nevetéstől. Persze közben tiszta drámai az egész.

tothk.jpg

06. A könyv, amint utoljára sírtam el magam

Erre sajnos nem emlékszem.

07. Kedvenc könyvem gyerekkoromban

Az Ezeregyéjszaka meséi. Minden este olvastak nekünk elalvás előtt a szüleink, és nekem ezek a mesék voltak a kedvenceim.

08. Szerző, akit méltatlanul feledtek el/keveset beszélnek róla

Lawrence Durrell Alexandriai négyese az egyike volt annak az öt kötetnek, amit összeírt nekünk Kazinczy Tamás irodalomtanárunk a Kisképzőben érettségi után. Azt mondta, ha művészek leszünk, ezeket a könyveket feltétlenül olvassuk el. Az Alexandriai négyes nálunk megvolt otthon, és sok barátunknál is láttam a polcon, de azóta szinte sosem hallottam róla.

Az élet legfontosabb kérdései - Szabó Benedek

Új rovatunkban irodalmon kívülről érkező művészek olvasmányélményeire kérdezünk rá, 15+5 kérdésben. Elsőként Szabó Benedek énekes-dalszerző, a Galaxisok frontembere mesélt sanyarú sorsú osztrigákról és a legszomorúbb vidám könyvről. A zenekar legközelebb a holnap este fog fellépni a Kolorádó fesztiválon. 1. Könyv, amit bárcsak én írtam volna A képzeletemben létező monumentális nagyregény, ami egyszerre Súlyszivárvány , Keménykalap és krumpliorr és Raymond Chandler.

09. Három szerző, akiket meghívnék vacsorára

Paul Auster, Sofi Oksanen és Orhan Pamuk. Őket hívnám meg.

10. Magyar szerző, aki 100 év múlva is aktuális lesz

Nádas Péter, Térey János, Grecsó Kriszitán, Tóth Krisztina. Talán fontos, hogy az esztétikai értékükön túl mennyire korrajzok is az írásaik.

11. A könyv, amit szégyellem, de nem olvastam

Az Anna Karenina Tolsztojtól. Elkezdtem, de nem olvastam végig.

anna_karenina_konyv_0_1466510470.jpg

12. Ezeket a könyveket kéne olvasnia a mindenkori magyar kormány tagjainak

Én itt nem nyilatkoznék. Sosem olvastam úgy könyvet, hogy erre gondoltam volna közben.

13. Legszebb könyvborító valaha

Tóth Krisztina Pillanatragasztó című kötetére Moizer Zsuzsa egyik festménye került. Szerintem ez egy roppant erős borító lett.

14. Szerző, akivel megíratnám az életrajzomat

Grecsó Krisztiánnal. Ha pedig kifejezetten szakmai anyag lenne, akkor Fehér Dáviddal.

15. Ki lenne az a szerző, akinek szívesen megfestenéd a verseit?

Ha vers, akkor talán Szabó T. Anna. De 2011-ben, Grecsó Krisztián ihletésére festettem egy képet, aminek Mellettem elférsz lett a címe. Most Simon Márton Polaroidokjában van aláhúzva pár sor, ami különösen érdekel, és amiből lehet, hogy festmény lesz.

PLUSZ ÖT

Nádas vagy Esterházy?

Én eddig több Nádast olvastam, mint Esterházyt. Ez persze alakulhat még.

Szabó Magda vagy Nemes Nagy Ágnes?

Szabó Magda

Pom Pom vagy a kuflik?

Pom pom

Tarr Béla vagy Krasznahorkai László?

Krasznahorkai László

Himnusz vagy Szózat?

Himnusz

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.