Szécsi Noémi [zsűri]

Szécsi Noémi [zsűri]

Szécsi Noémi író, fordító.

ELTE BTK latin, majd angol és finn szakán tanult. 2000-ben a Helsinki Egyetem Társadalomtudományi Intézetének, a Kristiina Instituutti-nak volt ösztöndíjasa, ahol kulturális antropológiát és gender studies-t hallgatott. Itt írta meg első regényét, a Finnugor vámpírt, amely 2002-ben jelent meg a JAK-Kijárat Kiadónál. A regény megfilmesítési jogait az Eurofilm vásárolta meg.

2005-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. Második, Kommunista Monte Cristo címmel 2006-ban megjelent regényéért, pedig az Európai Unió Irodalmi Díját vehette át.

Pályája kezdetétől fogva jelennek meg regényei, publicisztikái és non-fiction kötetei.

Először 2002-2003 között vezetett blogot, amelynek bejegyzései A kismama naplója és A baba memoárja címmel jelentek meg 2003-ban és 2004-ben.

2013 novemberében indította Halcsontos Fűző nevű blogját, ahol a magánélet-történet és a nőtörténet tárgykörében publikált bejegyzéseket. A blog nyomán létrehozott nőtörténeti köteteivel komoly sikereket ért el. Géra Eleonóra történésszel közösen megalkotott A budapesti úrinő magánélete, 1860–1914, 2015-ben; A modern budapesti úrinő, 1914–1939, pedig 2017-ben jelent meg. Legutóbbi, már egyedül jegyzett kötetét Lányok és asszonyok aranykönyve. Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján címmel adta ki a Park Kiadó.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.