Krusovszky Dénes [zsűri]

Krusovszky Dénes költő, kritikus, szerkesztő, műfordító, újságíró.

Debrecenben született 1982-ben. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakán, majd összehasonlító irodalomtudomány, 2004-től pedig esztétika szakán végezte.

Rendszeresen jelennek meg írásai irodalmi és közéleti lapokban. A Versum online világirodalmi folyóirat főszerkesztője. Tagja a József Attila Körnek és a Szépírók Társaságának. Első verseskötete Az összes nevem címmel jelent meg 2006-ban. Összesen hét verses-, két tanulmány- és három prózakötet szerzője. Munkájával többek között József Attila-díjat (2012), Horváth Péter irodalmi ösztöndíjat (2013) és Déry Tibor-díjat (2022) is nyert. 2018-ban kiadott regénye, az Akik már nem leszünk sosem Libri irodalmi közönségdíjat kapott. 2023-ban jelent meg legújabb regénye Levelek nélkül címmel, a Magvető gondozásában. 

Fotó: Valuska Gábor

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.