Mécs Anna: A varázslatos kastély lakói

Mécs Anna: A varázslatos kastély lakói

Éhes voltam és fáztam. A hideg decemberi utcák hamar sötétbe burkolóztak. Az emberek elfordultak tőlem. Ekkor láttam meg a túloldalon egy kislányt és az anyukáját. Azt hittem, hogy egy lámpa előtt állnak, olyan szépen világítottak. Elindultam feléjük, izgalmamban körül sem néztem. A kislány felsikoltott, és felém szaladt, ekkor vettem észre, hogy egy autó csikorogva fékezett le tőlem pár centire. Fekete szőrömmel bizonyára beleolvadtam a sötétségbe, talán csak a betont fedő szürkés hónak köszönhetem, hogy körvonalaimat mégis időben észlelte az autós.

A kislány felemelt, magához szorított, és szeretettel megdorgált.

Vigyázz magadra, mondta, még bajod eshet! Az anyukájára nézett, ő bólintott, és elindultak velem együtt. A kislány a kabátja alá rejtett, vacogásom alábbhagyott, az ő izgatott szívverése is lassabbra váltott, mindketten megnyugodtunk.

A lakásuk is olyan fényes volt, mint ők. A nappaliban egy varázslatos kastély állt. Több torony magasodott rajta, középen egy főtoronnyal, amelyen szívecskés zászló lobogott. Odaszaladtam, a kastélykert kapuját a fejemmel toltam be. A kastélyban zene szólt, és egy hatalmas asztal várt megterítve. Szikrázott a szemem a csodálkozástól. Ekkor a kislány lekuporodott a kastélyhoz, és mesét mondott nekem, amíg én falatoztam.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy malacpersely.

Ez a malacpersely napról napra hízott, ahogy egy lelkes kislány minden nap, minden másnap egy kis pénzt dobott bele. A kislány jó jegyekkel és ügyes sporteredményekkel gyűjtögette a pénzt, amit a szüleitől kapott. Amikor a kislány anyukája megkérdezte, hogy mire gyűjt ilyen lelkesen, ő így felelt: egy varázskastélyra! Egy kastélyt szeretnék építeni a nappaliba, ahol bajba jutott állatokon segíthetünk. A malacpersely nyáron még vékony, nyeszlett kis malac volt, de decemberre szépen, szinte észrevétlenül dundi kocává vált. Ekkor a kislány felpattant, és képeslapokkal tért vissza. Nézd, ők laktak korábban a kastélyban, ahol ma este te szállsz meg! A képeslapokon voltak hozzám hasonló cicák, de volt kutya, tengerimalac és teknősbéka is. A képeslapon az állatkák annyiban különböztek tőlem, hogy bundájuk selymes volt, tekintetük jóllakottságról árulkodott, és mindannyian szerető gazdák körében voltak. A kislány letette a képeslapokat, megfürdetett, és énekelt nekem. Hamarosan álomba szenderültem.

Azt álmodtam, hogy egy hajón hánykolódom, de amikor kinyitottam a szememet, akkor vettem észre, hogy egy puhára bélelt macskahordozóban imbolygok a napfelkeltében. A kislány anyukájának illatát éreztem, és hallottam, ahogy kopog a sarka a járdán. Pár perc múlva hallottam, ahogy csöngetett, kikukucskáltam a táskából, és láttam, hogy egy fehérköpenyes kedves férfi felé visz engem. Jó reggelt, doktor, mondta, ez a kedves cica volt múlt éjjel a varázskastélyunk lakója. A fehér köpenyes férfi átvett engem, és bevitt a szobába. Köszönöm, nyávogtam a kislány anyukájának, aki már be is húzta maga mögött az ajtót. A férfi kivett, alaposan megvizsgált, valamit a szájamba csepegtetett, majd óvatosan megszúrt, de nem tudtam haragudni rá, mert közben folyamatosan beszélt hozzám és nyugtatott. Elővett a zsebéből egy telefont, ezt sokat láttam az utcán is mindenki kezében. A füléhez emelte és valamit mondott, de nem hallottam, mert sétálgatott közben

 Kisvártatva nyílt az ajtó, egy kisfiú és a szülei szaladtak be hozzám. Felkaptak, nézegettek.

Leszel a cicánk?, kérdezték, én elégedetten nyávogtam egyet. Magukkal vittek. Nagyon jó dolgom volt náluk. Pár nap múlva mi is készítettünk egy képet, és egy rövid üzenettel elküldtük a kislánynak és az anyukájának.

A Valóra írt kívánságok novellasorozatban öt OTP Bank dolgozó gyerekkori kívánságát írják valóra kortárs szerzők, hogy emlékeztessenek minket arra, kis lépésekkel is érdemes elindulni az álmok megvalósítása felé. Az OTP internet- és mobilbank új Persely funkciója lehetővé teszi, hogy különböző céljainkra elkülönítve tegyünk félre díjmentesen, akár kis összegekben is.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.