Világvége alsóra visz a hónap gyerekkönyve

.konyvesblog. | 2018. április 26. |

vilagvegealso.jpg

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Szinetár Dóra színésznő áprilisban a Világvége alsó című antológiát választotta a hónap könyvének.

„A korunk híres írói által újraírt népmesék egyszerre szórakoztatóak a kisebb korosztály számára, és varázsolják el a szülőket, helyenként szürreális, ironikus, de mégis komoly tanulságokat hordozó történeteikkel. Bár a célközönségét talán inkább a már olvasni tudó kiskamaszok jelentik, mégis ajánlanám közös olvasmánynak, még ha az eredeti meséket nem is feltétlenül ismeri a gyermek – bár úgy az igazán szórakoztató” – hangsúlyozta értékelésében Szinetár Dóra.

Világvége alsó - Mai népmesék kortárs íróktól (szerk. Kertész Edina)

Naphegy Kiadó, 2017, 125 oldal, 3990 HUF

 

A Világvége alsó című kötetben kortárs írók gondolták és írták újra a magyar népmeséket. Történeteikben a királylányok beköltöznek a Minecraft-világába vagy épp jó barátságot kötnek a sárkánnyal, a hősök diákjeggyel utaznak el a világvégére, a farkas feketemosogatónak áll egy éttermi konyhán, Mátyás király pedig a maga keresetlenségével lenyúlja egy medve bundáját. A kötetet Máray Mariann illusztrálta, és tizenegy kortárs szerző történetei jelennek meg benne. A mesék keletkezéséről, a visszatérő népmesei elemekről és az unorthodox mesehősökről az antológia szerkesztőjével, Kertész Edinával még tavaly interjúztunk:

Mit keres az okostelefon és a Minecraft a magyar népmesékben?

Milyen lenne, ha a népmesék hősei útra kelnének, és hirtelen a jelenben találnák magukat? Mi lenne, ha a mesék szereplőinek nem varázsholmik, hanem elektronikus kütyük könnyítenék meg az életét? Mi lenne, ha a jól ismert figurák - mesebeli komfortzónájukból kiragadva - teljesen új szerepkörben...

Áprilisban matricát kapott még a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Fabian Lenk Idődetektívek-sorozatának Pompejibe kalauzoló része, a Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? sorozatának a Földdel, illetve a balettel foglalkozó kötetei, és Bosnyák Viktória kaméleonos meséje, az És most hogy festek?.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, amely az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amelyek kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.