Szívünk rajta: újragombolt és szaladgálásra buzdító mese a matricások között

.konyvesblog. | 2019. október 31. |

Októberben a Szuper vagy! című kötet lett a hónap könyve (a fordítóval, Kertész Edinával ITT interjúztunk), ezenkívül pedig még két kötet kapott matricát.

Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva

Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva, ill.: Rátkai Kornél

Naphegy Kiadó, 2019, 96 oldal, 4800 HUF

 

Lackfi János Móra Ferenc klasszikusát gondolta, azaz gombolta újra, sok-sok humoros fordulattal közelebb hozva a regényt a mai gyerekekhez. A hónap értékelője, Magyarósi Éva szerint ez a könyv tökéletes bemelegítő lehet az eredeti mű feldolgozásához, főleg, ha a gyerek egyedül – azaz szülői segítség nélkül – ismerkedik a regénnyel. „A Lackfi-féle feldolgozás nem tolakodó, nem mértéktelenül vicces, vagy nem használ túlzóan mai szlenget. Tisztelettudóan megtartja az eredeti mű határait” – tette hozzá.

Balázs Ágnes: Az ügyetlen bohóc és más történetek

Balázs Ágnes: Az ügyetlen bohóc és más történetek, ill.: Horváth Ildi

Móra Könyvkiadó, 2019, 51 oldal, 2499 HUF

 

Örökmozgó gyerekeknek szól Balázs Ágnes mesekötete, amelyek hallgatása közben nyugodtan lehet ugrálni, tapsolni, szaladgálni, sőt, még kiabálni is – igaz, csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak. Magyarósi Éva ezt mondta róla: „Kicsi, egyszerű könyv, világos üzenettel és elegáns, okos tipográfiával, hozzá illő rajzokkal. Jó lapozgatni oldalról oldalra a történeteket, és elmerülni a karakterek szépen kidolgozott mozdulataiban, arckifejezéseiben, amiben nincsen rajztudási csetlés-botlás. Kiforrott stílusú illusztrációkat látok, jól felismerhető alkotói világgal.”