Szívünk rajta gyerek gyerekkönyvek d:book

Szívünk rajta: kalandválasztós és balerina-könyv a matricások között

.konyvesblog. | 2019. május 31. |

Dóka Péter szuperhősmeséjén kívül rengeteg gyerekkönyv kapott májusban matricát a Szívünk rajta programban - van közöttük rejtélyekkel teli ifjúsági regény, komoly témájú képregény és divatkönyv is.

Stacia Deutsch: A barátságkód- Kód, csajok, satöbbi

Stacia Deutsch: A barátságkód - Kód, csajok, satöbbi

Fordította: Neset Adrienn, Kolibri, 2014, 164 oldal, 2999 HUF

 

Stacia Deutsch könyve a technológia és a kódolás világába vezet, és minden oldalával azt bizonyítja, hogy a kockaság nem kizárólag a fiúk territóriuma. A Kód, csajok, satöbbi első kötetében, A barátságkódban az iskolai programozó szakkör hozza össze a lányokat, akik csakhamar egy megoldandó rejtéllyel találják magukat szembe. A regény főhőse, Lucy sorra kapja a kódolt üzeneteket. Hogy megértse a programozói nyelven írt leveleket, segítséget kellene kérnie, és hamarosan bizony rájön, hogy a programozás – éppúgy, mint a barátság – időt és kitartást igényel, de egyben a legnagyobb buli is.

Kerstin Gier: Fellegszálló

Kerstin Gier: Fellegszálló

Fordította: Németh Odette, Könyvmolyképző, 2019, 368 oldal, 3299 HUF

 

A világtól elzárt szálloda a misztikus regények egyik kulcstopikja, az ilyen történetekben szinte garantált a titok és a nyomozás. Kerstin Gier ifjúsági könyvében szilveszteri bálra érkeznek a vendégek az egykor szebb napokat látott Fellegszállóba; a tizenhét éves Fanny Funke, a szállodatulajdonos fiával és a személyzet többi tagjával ki sem látszik a munkából: mindent meg kell tenniük a vendégek tökéletes kikapcsolódásáért. Mindazonáltal nem kerüli el a figyelmét, hogy sokan nem azok, akiknek mutatják magukat.

Maude Gabrielson: Lányok nagy divatkönyve

Maude Gabrielson: Lányok nagy divatkönyve

Fordította: Farkas Ildikó, Könyvmolyképző, 2018, 264 oldal, 3999 HUF

 

„Ki ne vágyna kamaszkorban arra, hogy felfigyeljenek az egyéni stílusára? Ebben a korban a legkevésbé a szülők véleménye számít. Mit tehetünk? Adjuk a kezükbe ezt a könyvet! A Lányok nagy divatkönyve segít a ruhatár alapdarabjainak kiválasztásában és a lányok ízlésének kialakításában” – véli a hónap értékelője, Bánfi Csilla.

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben, ill.: Ferth Tímea

Pozsonyi Pagony, 2019, 391 oldal, 3990 HUF

 

Ki ne szeretett volna legalább egyszer éjszaka az Állatkertben bolyongani? Bojti Anna hősének megadatott az éjjeli túra, sőt, még ennél sokkal több is, így például rengeteg megoldásra váró titok. A legjobb az egészben, hogy az olvasók is részesei lehetnek a kalandnak, hiszen a választási lehetőségeknek köszönhetően mi magunk alakíthatjuk a cselekmény menetét. (A kalandválasztós könyvekről ITT írtunk részletesebben.)

Rippl Renáta: Panka balerina lesz

Rippl Renáta: Panka balerina lesz

Manó Könyvek, 2019, 54 oldal, 2490 HUF

 

A balett varázslatos világába vezet Rippl Renáta mesekönyve: főhőse Panka, aki csak akkor békél meg azzal, hogy még egy évig ovis lesz, amikor nagy vágya teljesül, és anyukája beíratja egy balettiskolába. „Minden kislány szereti a táncot, a mozgást. (…) Az óvodás Panka balettóráin keresztül megismerkedhetünk a lépésekkel, a ruhákkal, sőt, még az operába is ellátogathatunk. Csupa rózsaszín, humoros olvasmány” – írta értékelésében Bánfi Csilla.

Eoin Colfer, Andrew Donkin: Illegál

Eoin Colfer, Andrew Donkin: Illegál, ill.: Giovanni Rigano

Central, 2018, 144 oldal, 3490 HUF

 

„Eoin Colfer és Andrew Donkin képregénye egy 12 éves nigeri kisfiú, Ebo történetét mutatja be, aki a faluját maga mögött hagyva elindul a nővére és a bátyja után előbb a városba, majd a Szaharán át egészen Tripoliig. Célja, hogy a tengert átszelve eljusson Olaszországba” – írtuk korábban a képregényről, melybe ITT bele is tudtok lapozni.

Miller-Ferjentsik Viola: Fej és Szív

Miller-Ferjentsik Viola: Fej és Szív

TreeFa World, 2018, 50 oldal, 2390 HUF

 

A Testrészek könyvsorozat kedves meséken keresztül mutatja be a gyerekeknek a testrészeiket, amelyekkel érzékelik és felfedezik a körülöttük lévő világot. A Fejmesében Móna várost épít, amit a toronyból irányítva megvéd a tornádó ideje alatt, a Szívmesében pedig minden ovis társának jókívánságokat rajzol. A történeteket már ismert és új mondókák, dalok egészítik ki. A mese olvasása közben mi is dalolhatunk, mondókázhatunk, az interaktív táblácskákon pedig kérdéseket helyeztünk el, amelyeket átgondolva, megválaszolva személyes élménnyé válik a közös olvasás.