Szívünk rajta: Csukás István Pom Pomja lett a hónap könyve

.konyvesblog. | 2018. augusztus 09. |

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Most Csukás István Pom Pom legújabb meséi című kötete lett a hónap könyve.

„Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek?” Csukás István klasszikusát – a mese híres bevezetőjével ellentétben – mindenki ismeri, túlzás nélkül generációk nőttek fel rajta. A Szívünk rajta programban a Pom Pom legújabb meséi című kötet lett a hónap könyve, melyben ezúttal is Csukás állandó alkotótársa, Sajdik Ferenc rajzai nyomán elevenednek meg a mese jól ismert alakjai.

Csukás István: Pom Pom legújabb meséi, ill.: Sajdik Ferenc

Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2018, 63 oldal, 2799 HUF

 

A hónap értékelője, Magyarosi Éva képzőművész-animációs rendező a következőképpen indokolta választását:

„Személy szerint minden háztartás könyvpolcára felírnék orvosi vényre legalább egy pompomos kötetet. Egyszerűen jókedvem lesz a mesétől is és a rajzoktól is. Vizuális világának még ma is hatalmas ereje van, igazi felfrissülésként érinti az érzékelést a mai trendek által előtérbe sorolt vizuális világokkal szemben. Humora magával ragadó, és csak egyre inkább azon tűnődök, hogy ez a rajongás a gyerekkoromat jelentő emlékek biztonsági mentéséből fakad-e, vagy tényleg még mindig ennyire jók ezek a mesék. Szerintem az utóbbi. Vagy inkább a kettő együtt. Örülök, hogy újabb kiadásokat is megélnek régebbi kedvencek. Valahogy így születhetnek a családi könyvhagyományok. Csak ajánlani tudom.”

Ebben a hónapban még az alábbi könyvek kaptak matricát:

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Herman Melville: Moby Dick

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket. A programba a kiadók által felterjesztett, friss megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Farkasházi Réka színésznő-énekesnő, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.