Szívünk rajta ifjúsági gyurkó_szilvia

Szívünk rajta - Bipoláris zavarról szóló ifjúsági regény lett a hónap könyve

.konyvesblog. | 2017. november 10. |

A Szívünk rajta program havonta ajánl gyerek- és kamaszkönyveket, hogy megkönnyítse a szülők választását. Novemberben az Amikor összeütköztünk címmel megjelent, kamaszoknak szóló könyv kapta a zsűri kiemelését, ami bátran beszél olyan problémákról, amikről csak nagyon kevesen és nagyon ritkán mernek.

Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő választotta ki Emery Lord Amikor összeütköztünk című kamaszoknak szóló regényét, ami a hónap könyve lett novemberben. A bipoláris zavarral küzdő főszereplő különleges kalandjait bemutató könyv a harmadik kiemelést kapott mű a megújult Szívünk rajta programban.

Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Fordította: Szieberth Ádám, Menő Könyvek, 2017, 304 oldal, 2990 HUF

 

Gyurkó Szilvia szerint

„Nagyon ritkán lehet arról olvasni, hogy vannak mentális betegségek, amelyek gyermekkorban is megjelenhetnek. A könyv főhőse bipoláris zavarral küzd, de amúgy egy teljesen átlagos lány, teljesen átlagos vágyakkal, érzésekkel, kívánságokkal. A történet nem riasztó, inkább érdekes, és jól egyensúlyoz a „szokatlanság" és a „hétköznapiság" mezsgyéjén. Az ilyen típusú történetek rengeteget segíthetnek azon, hogy ne legyen stigma a bipoláris zavar a gyerekeken, és hogy környezetük jobban értse őket.”

A program diákzsűrije szerette a könyv vadságát, hevességét, és különlegesnek találta a nem hétköznapi történetet és szereplőket.

A hónap kiemelt könyve mellett még két kötet kapott matricát ebben a hónapban: a kicsiknek szóló Mesél az erdő - Az állatokról, a szerző saját illusztrációival, valamint a szintén a Rád talál kategóriát kiérdemlő Percy Jackson görög istenei lett, ami az októberi kiemelt könyv folytatása.

Novemberben ezek a könyvek kaptak matricát:

Kiadó

Szerző

Cím

Kategória

Menő Manó Könyvek

Emery Lord

Amikor összeütköztünk

rád talál

Manó Könyvek

Tony Wolf

Mesél az erdő - Az állatokról

mesél

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

Rick Riordan

Percy Jackson görög hősei

rád talál

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket. A programba a kiadók által felterjesztett, friss megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek.

A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.