Szívünk rajta - a Méhek lett a hónap könyve

.konyvesblog. | 2018. május 28. |

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Farkasházi Réka színésznő-énekesnő májusban Piotr Socha Méhek című könyvét választotta a legjobbnak.

Rengeteg humorral és sok-sok ötletes rajzzal mutatja meg és mutatja be a lengyel Piotr Socha mindazt, amit szerinte tudni érdemes a méhekről. A hónap értékelője, Farkasházi Réka az alábbiakat mondta a kötetről: „A Méhek című könyv valósággal beszippantott. Estéken keresztül lehet a gyerekekkel összebújva böngészni, felfedezni, elmélyedni az apró rovarok varázslatos világában. Rendkívül informatív és közben szórakoztató. Az illusztrációk nem elnyomják, hanem inkább serkentik a képzelőerőt. Tipikusan az a könyv, amit az olvasó gyerek felnőttként majd meg akar mutatni a saját gyerekeinek.”

Ebben a hónapban még az alábbi könyvek kaptak matricát: W. Bruce Camerontól A kutya négy élete: Ellie, Maurice Sendak klasszikusa, az Ahol a vadak várnak (ITT írtunk róla), valamint az elfogadást segítő Napos mesék című mesekönyv.

Piotr Socha: Méhek

Fordította: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal, 7490 HUF

 

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket. A programba a kiadók által felterjesztett, friss megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Farkasházi Réka színésznő-énekesnő, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

MINDEN, amit tudni akartál a méhekről

Hogyan kommunikálnak a méhek? Mit csinál tulajdonképpen a méhész? Ki volt az a híres történelmi személyiség, aki szerette a méheket? És ki volt az, aki túlélt 2443 méhcsípést? Piotr Socha: Méhek Fordította: Kellermann Viktória, Manó Könyvek, 2018, 72 oldal, 7490 HUF Csak néhány kérdés azok közül, amelyekre Piotr Socha lengyel illusztrátor képeskönyve megpróbál választ adni.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.