5 dolog, amivel könnyebben megy az idő, ha műtétből lábadozunk
Promóció promóció

5 dolog, amivel könnyebben megy az idő, ha műtétből lábadozunk

Egy elkerülhetetlen műtét és az utána következő lábadozás, rehabilitáció garantáltan soha nem szerepelt még senki bakancslistáján. A gyors felépülésért és szükséges eredményekért persze megéri végigcsinálni, de könnyen előfordulhat, hogy alábecsüljük, mennyi időre lehet szükségünk a teljes felépüléshez.

Promóció |

De mit tehetünk a műtét utáni lábadozás ideje alatt, hogy ne kínkeserves időpazarlásnak tűnjenek az így eltöltött hetek? Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük legjobb tippjeinket, melyekkel szinte repül majd az idő.

Lábadozási idő

Egy műtéti beavatkozásból való felépülés időtartama könnyedén kelthet bennünk olyan érzést, mintha ennek az időszaknak szinte semmilyen haszna nem lenne. Nemcsak a gyakran fellépő fájdalom keseríti meg mindennapjainkat, de az ágyhoz kötött élet is komoly kihívásokat hozhat magával. Ugyanis mindegy, hogy térdprotézis-műtét után vagy valamilyen komolyabb, például belső szervi operációt követő időszakról beszélünk, rengeteg korlátozással kell számolnunk, illetve pontosan tudnunk kell, hogy mit tehetünk és mit nem, gyógyulásunk biztosítása érdekében.

Ezek a korlátozások ugyanis gyakran éltető elemeinket, a mozgást, a társasági életünket vagy akár a kedvenc hobbinkat veszik el tőlünk. Ezért a gyógyulással járó fájdalmaink mellett gyakran az unalommal is meg kell küzdenünk megváltozott élethelyzetünkben. Amennyiben hagyjuk, hogy maga alá temessen minket, abból semmi jó nem fog kisülni, éppen ezért vegyük kezünkbe az irányítást, és alkalmazkodva lábadozásunkhoz, nyissunk új fejezeteket életünkben!

5 dolog, amivel repül majd az idő

Akár már minimális tervezéssel is sokkal többet hozhatunk ki a műtét utáni felépülési időszakunkból, mint elsőre gondolnánk. Íme egy lista tele ötletekkel, amelynek elemeit gerincműtét, térdprotézis-beültetés, vagy egy sima mandulakivétel után is bátran alkalmazhatjuk, hogy gyorsabban és hasznosabban teljen az idő.

Olvassunk többet!

Sose becsüljük alá egy jó könyv erejét, mely nemcsak fantáziánkat mozgatja meg, de világunkról alkotott ismereteinket is tágítja. Merüljünk el egy izgalmas krimiben, szellemüljünk át romantikus regények segítségével, vagy szárnyaljon képzeletünk egy fantasy könyv szárnyain! De elővehetjük valamelyik régi klasszikust is, a lényeg, hogy ébresszük fel magunkban újra a vágyat a villámgyorsan elfogyasztott hírek és videós tartalomfogyasztás után a nyomtatott könyv iránt. Egy jó könyvvel valóban repül az idő, gondolataink kitisztulnak, kiváló ihlető forrás, és felépülésünk után is sokat köszönhetünk majd ennek az időszaknak, ami visszahozta életünkbe az olvasást.

Tanuljunk valamit!

Ha már rákaptunk az olvasásra, ne csak a szórakoztató irodalomra koncentráljunk. Tanuljunk autodidakta módon egy új nyelvet, esetleg mélyedjünk el valamilyen tudásanyagban, melynek köszönhetően hasznos új készségekkel gyarapíthatjuk eszköztárunkat. Esetleg vegyük elő kedvenc érdeklődési körünket, és végre ássunk a dolgok mélyére! Nézzünk dokumentumfilmeket, olvassunk tanulmányokat és végezzünk online kutatást a témában, ami a legjobban érdekel minket!

Jöhetnek a filmek!

Az ágyban eltöltött tökéletes kikapcsolódásról sokunknak egyből a Netflix, az HBO Max és más streamingszolgáltatók jutnak eszünkbe. Lábadozásunk nagyszerű lehetőséget biztosít bakancslistás filmjeink pótlására, kedvenceink újranézésére, vagy akár hosszabb sorozatok bevállalására, amikre egyébként sajnálnánk az időt. Ágyhoz kötött állapotban ezt a luxust végre megengedhetjük magunknak.

Játékra fel!

Egy társasjátékhoz vagy videojátékhoz sosem lehet elég öreg az ember, ráadásul ma már szinte végtelen lehetőségünk kínálkozik egy kis otthoni játékra. Kooperatív csapatjátékoktól egymással versengő stratégiai csatákig szinte bármit megtalálhatunk a legnagyobb társasjátékkal foglalkozó webshopokban, amelyek ráadásul házhoz is hozzák a mókát. Sőt, egyes helyeken időszakos kölcsönzésre is lehetőségünk van, ha gyakran szeretnénk változtatni repertoárunkat. Videojátékok tekintetében pedig még talán ennél is szélesebb a lista: szinte nincs már olyan okoseszköz a környezetünkben, amelyre ne fejlesztenének szinte naponta több száz új játékot.

Új hobbi

Ha már régóta gondolkodtunk azon, hogy megtanuljunk hangszeren játszani, képszerkesztő alkalmazásokat profi módon használni, vagy csak egy kicsit kidekorálnánk otthonunkat, most talán épp itt az ideje, hogy belevágjunk. Az internet rengeteg forrást kínál az új készségeket elsajátítani vágyó kezdők számára, így kis sem kell mozdulnunk hozzá, hogy egy teljesen új tudásra szert tehessünk.

A szocializációt se feledjük!

Az unalom egyik legjobb ellenszere mégis a remek társaság, melyben garantáltan gyorsabban telik az idő. Barátaink és családtagjaink aggodalmaskodó tekintete helyett varázsoljuk szórakozássá az együtt töltött időt. Vonjuk be őket is a játékokba, tartsunk könyvklubot az elolvasott könyvek kibeszélésére, ami által szociális kapcsolatainkat és mentális egészségünket egyszerre ápolhatjuk. Bármennyire is unalmasnak és kilátástalannak tűnnek az operáció utáni hetek, ne feledjük: egy kis tervezéssel és kreativitással még a műtét utáni, legnehezebbnek vélt időszakot is sokkal kellemesebbé tehetjük saját magunk számára.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.