Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!
Könyves Magazin

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

panodyssey panodyssey projekt pályázat 2023 kreatív írás borda réka kiss tibor noé

A Panodyssey a Könyves Magazinnal együttműködve másodszor hirdeti meg kreatív írói pályázatát, amelynek győzteseiről a Panodyssey magyar nagykövetei, Borda Réka és Kiss Tibor Noé döntenek.

Mi a Panodyssey?

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van saját szövegeik közvetlen publikálására és monetizálására. A szerzők azonban itt nemcsak új olvasókat szerezhetnek, hanem lehetőségük van arra is, hogy másokkal együttműködhessenek, érdeklődési köreik mentén saját közösségeket alakíthassanak ki.

Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodyssey-t Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindul a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

A Panodyssey második magyar nagykövetei Borda Réka és Kiss Tibor Noé, akik 2023 márciusától július végéig képviselik a projektet. Ez időszak alatt a szerzők a projekt oldalán rendszeresen új írásokkal (regényrészletekkel és esszésorozattal) jelentkeznek. A Panodyssey platformon pedig folyamatosan jelennek meg a friss szövegek és korábbi alkotásaik fordításai is. Borda Réka angol nyelvű munkái itt, Kiss Tibor Noé lefordított művei pedig itt olvashatók. Egyúttal ők választják ki a projekt keretében kiírt pályázat első három helyezettjét. Az első helyezett pályázatot 150.000 Ft-tal, a másodikat 100.000 Ft-tal, a harmadikat 50.000 Ft-tal értékeljük. Az első három helyezett ezen felül lehetőséget kap rá, hogy pályamunkájával a Könyves Magazin felületén és a nemzetközi színtéren is bemutatkozzon. 

A kiválasztás folyamatát a Könyves Magazinon lehet nyomon követni, ahol beszámolunk a jelölési folyamatról, bemutatjuk a tíz shortlistes és a három döntős pályaművet. Az első három helyezett szöveget pedig angol fordításban is közzétesszük.  

Tematika: Séta terekben, történetekben

"Egy város egészen magányos hely lehet, és ha ezt belátjuk, tudomásul vesszük azt is, hogy a magány nem azonos a fizikai elszigeteltséggel, sokkal inkább a kapcsolatok, a közelség, a rokon lelkek hiányával, szűkösségével függ össze: amikor ezért vagy azért, de képtelenek vagyunk arra a meghittségre, amire vágyunk" - írta Olivia Laing A magányos város című könyvében, amelyben a nagyvárosról és az emberről beszél. Hogyan érezzük magunkat a városban? Egy faluban? Egy utcában? Egy kerületben? Hogyan változott meg a környezet és ember viszonya? Milyen történeteket mesél el egy utca, egy ház vagy egy séta?

Pályázni maximum 6000 leütés terjedelmű, magyar nyelvű, prózai munkával lehet.

A nevezés folyamatáról

Ki nevezhet?

A pályázatra olyan szerzők jelentkezését várjuk, akiknek kereskedelmi forgalomban még nem jelent meg kötete.

A nevezés feltétele:

A pályázatok benyújtására kétféle módon van lehetőség:

A jelentkezők a panodyssey@konyvesmagazin.hu e-mail címre küldhetik pályamunkáikat,

vagy

feltölthetik szövegeiket közvetlenül a Panodyssey oldalára is.

Ennek lépései a következők:

  • A jelentkezőknek elsőként regisztrálniuk kell a felületen, amelyhez  részletes útmutató található ezen a linken.
  • A jelentkezőknek ezek után saját kreatív szobát kell létrehozniuk, ahova feltölthetik írásaikat.
  • Fontos, hogy a pályamunkák a #palyazat_konyvesmagazin hashtaggel legyenek ellátva. Elbíráláskor csak az így megjelölt szövegeket tudjuk figyelembe venni. 

A jelentkezés határideje: 2023. június 30. éjfél

A beérkezett művek közül a Panodyssey nagykövetei, Borda Réka és Kiss Tibor Noé választja ki a két győztest. 

Az eredményhirdetésre a 2023 július végén tartandó díjátadón kerül sor. 

A pályázattal kapcsolatos kérdéseiket a panodyssey@konyvesmagazin.hu e-mail címen tudják feltenni.