Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját
Könyves Magazin

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

panodyssey panodyssey projekt deres_kornélia simon_márton rövidlista shortlist döntő

A december 11-én tartandó átadón kiderül, kik a díjazottjai annak a nagysikerű pályázatnak, amelyet a nemzetközi program keretében hirdetett meg a Panodyssey és szakmai partnere, a Könyves Magazin. A Panodyssey nagykövetei, Deres Kornélia és Simon Márton választották ki azokat, akik esélyesek a díjra.

A Panodyssey egy Franciaországból indult kezdeményezés, melynek fő célkitűzése egy közösségi oldal létrehozása: a felületen a felhasználóknak lehetőségük van saját szövegeik közvetlen publikálására és monetizálására. Arról, hogy hogyan működik a Panodyssey, hogy miért éri meg használni az íróknak és az olvasóknak is, ebben a cikkben írtunk alaposabban.

A Creative Room European Alliance konzorcium feladata, hogy a Panodysseyt Európa más részein is megismerjék. E nemzetközi program keretében több mint 9 európai ország különböző szervezetei működnek együtt. 2022 őszétől pedig, a Könyves Magazinnal szakmai partnerségben, Magyarországon is elindult a Panodyssey platform népszerűsítésére indított projekt.

Az együttműködés részeként a Panodyssey kreatív írói pályázatot írt ki, ami hatalmas sikerrel zárult: a november 17-i határidőig összesen 118 pályamunka érkezett a pályázatot szervező Könyves Magazinhoz. A Fekete vagy a Fehér Barlangba kaptál meghívást? címmel meghirdetett felhívásra a tematikát továbbgondoló, arra reflektáló lírai műveket vártak.

A pályázat hívószava: fekete és fehér.

Ez a dialektikus kompozíció egyszerre mutat rá az egyensúlyra és a polarizációra. Az élet ellentétes erői megtartják egymást. Ahogyan nincs előtér háttér nélkül, úgy a harc és a megadás is ugyanazon érme két oldala. Lehet-e áramlani egy kiélezett helyzetben? Hová bújik előlünk az árnyékunk? A Fekete vagy a Fehér Barlangba kapunk-e meghívást?

A pályázatok közül a Panodyssey nagykövetei, Deres Kornélia és Simon Márton választották ki a tíz döntőst. Közülük kerül ki az a három nyertes, akik nemcsak pénzdíjjal lesznek gazdagabbak, hanem pályaműveiket magyar és angol nyelven is megjelentetjük a Könyves Magazin felületein. Olyan sok magas szintű pályamunka érkezett, hogy a zsűri az eredetileg tervezett tíz helyett 19 szerzőt delegált a shortlistre.

A pályázat shortlistesei ábécérendben:

András Tamara
Bagdal Zoltán
Balogh Anett
Balogh Virág Katalin
Bebők Sára
Benkő Imola Orsolya
Biró Sára
Csoboth Dorka
Endrey-Nagy Ágoston
Farkas B. Szabina
Hannos Gábor
Hegymegi Flóra
Locker Dávid
Ráday Zsófia
Reményi Diána
Sandra-T. Renáta
Szegedi Eszter
Timár Benjámin
Urbán Andrea